Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 01. 2014. 19:21 >> 19:21
8

UOČI PRAZNIKA

Neprimjerene "čestitke" zvaničnicima RS

Uoči sjutrašnjeg dana Republike Srpske na više adresa zvaničnika stigle su "čestitke" neprimjerenog sadržaja.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da su nadležne institucije Republike Srpske već preduzele predviđene mjere.

 

 

Na "čestitkama" su fotografije ljudskih kostiju i leševa i natpis: "Ako obilježavate Dan RS, ne zaboravite - ovo su njeni temelji". 


Dodik kaže da je i on dobio takve "čestitke", koje je nazvao morbidnim, i naveo da dolaze izvan tog entiteta. 

On je rekao da tome ne pridaje bilo kakav značaj, ali je istakao da se takvim radnjama omalovažava RS, koja je međunarodno verifikovana. 

"Naravno da je tokom rata bilo stradanja, ali se ovim potencira činjenica da je neko drugi stradao, a da nisu i Srbi stradali", naveo je Dodik poslije sjednice Senata RS i ukazao da je u takvoj atmosferi nemoguće tražiti da BiH "bude voljena". 

"Vidljiva je promocija mržnje i netrpeljivosti u tome. Mislim da onaj ko mrzi ima problem, a ne onaj kome je mržnja upućena. S dostojanstvom slavimo Dan RS i od toga nećemo odustati", naveo je predsjednik RS i dodao da niko zbog toga nije ugrožen i da nije siguran da je situacija takva tamo odakle dolaze "čestitke". 

Dodik je najavio da će sljedeća tema sjednice ovog Savjetodavnog tijela biti položaj Srba u Federaciji BiH. 

"Postoje utvrđeni podaci o 6.000 Srba ubijenih u federalnom Sarajevu tokom posljednjeg rata i postoje inicijative da se na prostoru Istočnog Sarajeva napravi memorijalni centar posvećen stradalima", rekao je on. 

Senatori su naveli da su izazovi s kojima će se RS suočiti u ovoj godini izbori, obilježavanje početka Prvog svjetskog rata i ekonomska pitanja, kazao je Dodik, a prenijela agencija Fena. 

RS obilježava svoj praznik, 9. januar i krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana, u znak sjećanja na taj dan 1992. godine kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH. 

Dodik je prijem povodom dana RS organizovao i 4. januara i sa tog prijema je poručio da je RS i danas spremna da prihvati Bosnu i Hercegovinu, ali odbijanje Bošnjaka da prihvate RS pokazuje da je to čak više besmisleno i govoriti. 

On je to rekao jer se prijemu, kao ni ranijih godina, nisu odazvali bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS i delegati u Vijeću naroda, pa je poručio da "ne treba onda da se Bošnjaci čude što ljudi iz RS ne žele da prihvate BiH". 

"RS je legitimna i legalna i dio je ustavnog poretka BiH. RS je međunarodno prihvaćena i priznata kroz Dejtonski sporazum i svako osporavanje je udar na njen Ustav i značaj", podsjetio je tim povodom, a tada je naveo i da su stigle "čestitke" neprimjerenog sadržaja što se, kako je istakao, ranije nije dešavalo.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније