Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 02. 2013. 23:42 >> 23:36
2

SPOMENIK ILI RUŠEVINA

Beograd:Generali JNA brane ruševinu Generalštaba

Grupa generala i admirala nekadašnje JNA usprotivila se ukidanju statusa spomenika kulture za kompleks Generalštaba, što je zatražilo Ministarstvo građevina kako bi lokacija mogla da bude ponuđena investitorima. Generali kažu da zahtjev ministarstva “upućuje na zaključak da će se razaranje koje je započeo NATO dokrajčiti dorušavanjem i brisanjem ovog spomenika kulture”.

Generali i admirali navode da se protive rušenju zgrada „i plediraju da se spomenik sanacijom sačuva kao trajna uspomena na herojstvo 7.000 boraca palih u bici na Sutjesci i 305.000 boraca poginulih za pobjedu i slobodu u NOR-u pod rukovodstvom maršala Tita“, navodi se u pismu koje su, pored ostalih, potpisali i nekadašnji ministar odbrane i načelnik Generalštaba admiral Branko Mamula, general Stevan Mirković, bivši načelnik Titovog kabineta general Žika Stojišić, bivši Titov lični sekretar Slavko Popović, general Svetozar Oro, narodni heroj i general Petar Matić Dule...

 

 

 

Potpisnici su “sigurni da će se i svi istinski antifašisti radovati ako se sanacijom ovih zdanja očuva antifašistička simbolika kanjona Sutjeske i oda trajno priznanje arhitekti Nikoli Dobroviću što je kroz ovo zdanje ovjekovječio poruke Sutjeske i NOB za sva vremena”.

Ministarstva građevine predložilo je da zgrade Generalštaba oštećene u NATO bombardovanju 1999. godine budu obrisane iz registra kulturnih dobara kako bi se pristupilo sanaciji objekata.

Arhitekte se slažu da kompleks Generalštaba ne smije da ostane ruševina, ali se protive ukidanju statusa kulturnog dobra i insistiraju na očuvanju izgleda i gabarita. Dopuštaju da je moguće mijenjati unutrašnjost i namjenu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније