Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 01. 2014. 13:15 >> 13:15
10

KONGRES BOŠNJAKA:

Kazniti SiCG zbog genocida u BiH

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanade najavili su da će tražiti reviziju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore.

 

Oni, naime, smatraju da Srbija i Crna Gora treba da budu kažnjene zbog, kako navode, agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, kao i da dvije države i dalje imaju teritorijalne pretenzije u BiH, javila je agencija Fena.

U saopštenju koje su potpisali predsjednik tog kongresa Hamdija Čustović i direktor kanadskog Instituta Emir Ramić se navodi da su državne institucije BiH, "kao i u svim drugim pitanjima koji se tiču istine o zločinima i pravde za žrtve tih zločina potpuno zakazale". 

Bosanska vlada podnijela je 1993. godine tužbu protiv tadašnje SRJ, odnosno Srbije i Crne Gore, a februara 2007. Međunarodni sud pravde je presudio da je Srbija odgovorna za kršenje Konvencije o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid. 

Narodna skupština Srbije je 30. marta 2010. godine usvojila Deklaraciju o Srebrenici kojom je osudila zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, izvinila se i izrazila saučešće porodicama žrtava. 

Gotovo dvije decenije od rata u BiH, bošnjačka dijaspora, međuitm, smatra da to nije dovoljno. Zato ćemo mi iz dijaspore raditi na aktiviranju tužbe zajedno sa američkim i kanadskim ekspertima iz oblasti međunarodnog prava i organizacijama iz BiH koje podržavaju reviziju tužbe, navedeno je u saopštenju. 

Smatraju da, nakon što je Međunarodni sud pravde presudio da se u Srebrenici 1995. godine desio genocid, sada treba dokazati da se genocid desio na cijelom prostoru BiH, za šta, kako tvrde, postoje sasvim kredibilni elementi. 

Oni tvrde i da Srbija i Crna Gora i dalje imaju teritorijalne pretenzije na BiH i da će to imati sve dok, kako kažu, istina o "zločinima agresije i genocida u BiH ne bude dostignuta", a pravda zadovoljena. 

Oni navode da su neki od dokaza za reviziju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore da je, kako tvrde, "genocid bio jasna i planirana namjera" u vidu udruženog zločinačkog poduhvata vlasti Srbije i Crne Gore. 

Kao jedan od dokaza za reviziju tužbe ove organizacije navode i Izvještaj izaslanika Ujedinjenih nacija Tadeusa Mazovjeckog, kao i priznanje zločina pred tribunalom u Hagu nekadašnje predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније