Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 02. 2013. 17:29 >> 17:23

VJERA I POLITIKA

MKG: Opasan Cerićev stav

U najnovijem izvještaju "Međunarodne krizne grupe" navodi se ukoliko mišljenje bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, da BiH treba da bude država bošnjačkog naroda, postane dominantan bošnjački stav, to bi moglo da doprinese daljim sukobima i nestabilnosti u BiH.

U izvještaju pod naslovom: "Bosanski opasni tango: islam i nacionalizam" navodi se da se taj Cerićev stav, koji on obrazlaže time da "Hrvati i Srbi već imaju svoje države", sviđa mnogim Bošnjacima, ali odbija većinu Hrvata i Srba.

 

"Ako to postane dominantan bošnjački stav, teško da će se on pomiriti sa stavovima drugih zajednica u BiH", navodi se u izvještaju i ističe da Islamska zajednica treba da pojača gledište države kao zajedničkog dobra u kojoj se sve grupe osjećaju jednako kao kod kuće.

Izvještaj, koji, kako se navodi, istražuje rastuću fuziju bošnjačkog nacionalizma, naglašava da je Islamska zajednica u BiH iz vjerske organizacije izrasla u važan politički faktor koji je pomogao u oblikovanju bošnjačkog identiteta.

"Politički islam je novina u BiH i njegov uspon vidi se kao prijetnja sekularnim partijama i nemuslimanima. Desetak napada koji se pripisuje Bošnjacima za proteklih 10 godina izazvali su strahove od terorizma", navodi se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније