Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 01. 2014. 17:10 >> 17:13
10

ZAGREB

Perković ne pristaje na izručenje

Bivši čelnici jugoslovenske obavještajne službe, Josip Perković i Zdravko Mustač, uhapšeni su jutros oko 10 sati u Zagrebu pošto je, sa prvim minutima nove godine, na snagu stupio zakon po kome se primjenjuje evropski nalog za hapšenje za krivična djela počinjena prije avgusta 2002. godine.

Perkovića njemačko pravosuđe tereti da je 1983. učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, zbog čega je za njim raspisalo evropski nalog za hapšenje.

Perković i Mustač ispitani su u županijskim državnim tužilaštvima u Zagrebu i Velikoj Gorici, a uskoro bi trebalo da izađu pred istražnog sudiju koji bi trebalo da odluči ostaju li u istražnom zatvoru ili će se braniti sa slobode.

Sjutra bi spis o Perkoviću trebalo da bude dostavljen Županijskom sudu koji će odlučivati o njegovom izručenju.

Advokat Anto Nobilo izjavio je, za HRT, da se Perković formalno usprotivio izručenju. Rekao je da se na to odlučio iz tri razloga. Prvi je jer postupak u Njemačkoj ne ocjenjuje kao fer suđenje, drugi jer smatra da je nastupila apsolutna zastara i treći jer postoje dva rješenja o odbacivanju krivične prijave.

Nobilo je takođe rekao da je DORH izmijenio optužnicu, pa se Perković sada tereti za pomaganje, a ne više za naručivanje ubistva.

Iz hrvatske policije saopšteno je da je do podneva ukupno 10 osoba uhapšeno nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama EU. 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније