Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 12. 2013. 16:03 >> 16:03

GLAVNI GRADOVI

Kako će u regionu dočekati 2014.?

U glavni gradovima naših susjeda u toku su završne pripreme za doček Nove godine. U Prištini, kao i u Podgorici, nema organizovanog dočeka na gradskim ulicama i trgovima, dok će u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Skoplju biti proslave na otvorenom.

     Beograd
 

Uz zvuke trubača, Beograđani vrše posljednje pripreme pred večerašnji doček Nove godine.



Osim praznične atmosfere, Djeda Mrazova sa kojima se najmlađi mogu slikati u Knez Mihailovoj ulici, na doček Nove godine upućuje i primetno veća gužva na ulicama prijestonice Srbije.

Na Trgu otvorenog srca u 16 sati priređen svečani doček Deda Mraza, a pored zabavnih manifestacija u glavnoj ulici Beograda, postoje i one koje imaju humanitarni karakter.

Pored privatno organizovanih dočeka, najveći broj Beograđana će staru godinu ispratiti sa platoa ispred Narodne Skupštine. Doček na otvorenom organizuje Grad Beograd, uz pomoć sponzora.

"Ova lokacija izabrana je zbog znatno veće bezbijednosti nego što je Trg republike, pa smo i postupili u skladu sa savetom naših službi koje su doček organizovale lani. Veći je prostor i lakše se kontroliše, za razliku od Trga republike, gdje se nalazi čvorište saobraćajnica i okretnica“, rekao je predsednik komisije za organizovanje proslave Nikola Nikodijević.

Na dočeku na otvoren ispred Skupštine, Beograđane će zabavljati Svetlana Ceca Ražnatović, Nataša Bekvalac, Jelena Tomašević, Nikola Rokvić i Kiki Lesandrić, a biće upriličen i novogodišnji vatromet.

Osim gostiju iz zemalja u regionu, 2014.-u će u Beogradu dočekati i mnogi turisti iz Italije, Holandije, Francuske,  Poljske, Rusije.

Pored Beograda, koji će pružiti svojim građanima doček na trgu, to će se desiti i u drugim gradovima Srbije. U Novom Sadu na Trgu slobode pevaće ''Riblja čorba'', Lena Kovačević, i drugi.


     Sarajevo

Glavni grad Bosne i Hercegovine posljednjih nekoliko godina privlači veliku pažnju u regiji, ali i u Evropi, kao mjesto gdje je privlačno dočekati Novu godinu. Na hiljade turista iz regije i Evrope pohrlilo je u Sarajevo.



Kako navode iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras će Novu godinu dočekati rekordan broj posjetilaca iz inostranstva, počevši od susjedne Hrvatske i Srbije pa do Austrije, Njemačke, Francuske, Češke...

Portparolka Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić za izjavila je za AA kako je "Sarajevo postalo regionalna destinacija broj 1. za doček Nove godine".

“Ove godine imamo veliki broj gostiju iz susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Štaviše, Sarajevo je treća najprivlačnija destinacija za mlade iz Hrvatske. Zabilježen je značajan dolazak mladih, posebno iz Dalmacije. Imamo značajan broj individualnih dolazaka, ali od ove godine povećan je broj dolazaka stranih turista preko agencija”, kazala je ona.

Hadžiefendić-Mešić je zaključila da je Sarajevo postalo grad “u kojem vrijedi dočekati Novu godinu”.



        Skoplje


Kao i ostali gradovi u regiji i Skoplje se užurbano sprema za doček Nove godine. Trgovi i ulice okićeni su novogodišnjim ukrasima, a privode se i kraju pripreme na Trgu Makedonije, gdje će biti održana centralna manifestacija dočeka.



One koji se odluče da u Novu godinu dočekaju na Trgu Makedonija ove godine zabavljaće domaći izvođači kao što je Kaliopi, Tiyana, Kuku Lele i Mustafa.

Iako je ove godine manja potražnja za novogodišnjim turističkim aranžmanima, za Makedonce koji su odlučili novu 2014. godinu dočekati u nekoj od svjetskih metropola, Istanbul je najtraženija destinacija, nakon kojeg dolaze Pariz i Beč.

Kao i prethodnih dana policija i danas uličnim prodavačima zabranjuje ilegalno prodavanje pirotehničkih sredstava. Očekuje sa da će snage bezbjednosti večeras povećati mjere sigurnosti kako bi proslava novogodišnje noći na otvorenom protekla bez incidenata.




     Priština

Građani Kosova tradicionalno Novu godinu dočekuju u krugu porodice. Naravno, ima i onih koji se odlučuju za doček u nekom od hotela ili restorana. Cijene dočeka su za kosovske ekonomske uslove jako visoke, pa se mnogi odlučuju za večernji izlazak 1. i 2. januara.



U jednom od najskupljih hotela u Prištini, „Swis Diamond Hotelu“, cijena dočeka je 130 eura po osobi ili 220 eura za dvoje, a goste će zabavljati popularna pjevačica iz Albanije, Aurela Gace i kosovski pjevač Blero.

Mnogi građani Kosova će Novu godinu dočekati i na gradskim trgovima uz vatromete, ali bez zvaničnih organizacija dočeka od strane opštinskih vlasti.

Za Kosovare koji su se odlučili za doček van zemlje najatraktivnija i najtraženija destinacija je Turska, uglavnom Istanbul. Za odlazak i doček 2014. u Istanbulu treba izdvojiti od 300 do 500 eura.



      Zagreb

Na Silvestrovo se u Zagrebu tradicionalno organizuje bogat muzičko-kulturni program na glavnom gradskom trgu i u širem centru, a sa nekoliko desetina hiljada Zagrepčana zadnje sekunde stare godine odbrojavaće gradonačelnik Milan Bandić, nakon čega slijedi vatromet. Slično će Nova godina biti dočekana i u ostalim većim gradovima u zemlji.



Glavna proslava na Silvestrovo u Zagrebu odigravaće se tradicionalno na velikoj pozornici na Trgu bana Jelačića gdje će, kao zvijezde večeri, od 22 sata nastupati grupa Hladno pivo. Pola sata iza ponoći pozornicu će preuzeti Petorica mladih i Iva Ajduković, a privremeni veliki šator, Adventska kuća, ostaće svojom ponudom hrane i pića otvoren do tri sata ujutro.

Nedaleko od Trga, u Tomićevoj ulici, uz uspinjaču, sviraće Soulfingersi, a u parku Zrinjevac, takođe besplatno, posjetitelje će zabavljati Drama Band i Tena nakon kojih se očekuje se bogat DJ program koji će potrajati do sitnih jutarnjih sati. Ove godine, za razliku od prošle, neće biti novogodišnjeg programa na Britanskom trgu.

Zagrepčane koji će među tisućama sugrađana dočekati Novu na jednoj od spomenutih lokacija, očekuje suho vrijeme bez padalina s temperaturom od oko 3 stepena Celzijusa.

Zagrepčani će, kao i većina stanovnika Hrvatske, barem oni mlađi i željni novogodišnjeg provoda, ovu Novu godinu proslaviti skromno, u duhu recesije i ekonomske krize koje, uz visoku stopu nezaposlenosti mladih, u zemlji vladaju već par godina.

Uz besplatne dočeke na trgovima, proslave su unaprijed organizovane u noćnim klubovima.

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније