Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 12. 2013. 14:09 >> 14:09

U ČETIRI GRADA

Makedonija: Vanredne mjere zbog zagađenja

Makedonska vlada proglasila je kratkoročne vanredne mjere u četiri grada, uključujući Skoplje, zbog velike zagađenosti vazduha.

Uzrok zagađenja su, kako je navelo Ministarstvo za zaštitu prirodne sredine, motorna vozila u saobraćaju i upotreba čvrstih goriva za grijanje domaćinstava. 

 

 

Kako prenose agencije, zbog zagađenosti vazduha koja danima prelazi nivo dozvoljenog, Ministarstvo je, između ostalog, izdalo uputstvo državnim ustanovama i privatnim firmama iz Skoplja, Bitolja, Kičeva i Tetova da trudnice i osobe starije od 60 godina oslobode obaveze dolaska na posao. 

Takođe, obdaništima, osnovnim i srednjim školama preporučeno je da do subote, 21. decembra, obustave aktivnosti na otvorenom, a radnicima koji rade napolju - kao što su građevinski, da to čine između 11 i 17 sati, rekao je portparol Vlade Aleksandar Đorgijev, a prenijela je agencija MIA. 

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Abdilaćim Ademi rekao je da se preporučuje da se u gradu Skoplju i tri navedene opštine zabrani kretanje teretnih vozila u periodu od 7 do 19 sati, odnosno da se u Skoplju saobraćaj teretnih vozila preusmjeri na obilaznicu. 

Za druge gradove se preporučuje da se teretna vozila ne kreću kroz centar u tom periodu, osim vozila koja prevoze hljeb i ljekove, a lokalne samouprave pozvane su da intezivno raščišćavaju ulice. 

Proteklih šest dana koncentracija čestica u vazduhu u tim gradovima premašila je najviši dozvoljeni nivo za zimski period. 

Ademi je rekao da je, na osnovu rezultata mjerenja proteklih dana, najviši nivo zagađenosti registrovan u periodima od 7.30 do 11 sati i od 17 do 21 sat.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније