Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 12. 2013. 23:40 >> 23:40
2

NEKO JE GREŠAN

U Bakuu o gasovodu bez BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da nije moglo imenovati potpisnika za današnju ceremoniju potpisivanja "Finansijskog investicionog dokumenta" o gradnji Trans - jadranskog gasovoda - TAP u Bakuu, Azerbejdžan.

Predsjedništvo BiH je o ceremoniji potpisivanja saznalo od Diplomatske misije Azerbejdžana, u petak 13. decembra, kada su uručene nota i poziv da prisustvuje ceremoniji potpisivanja, a ne od nadležnog ministarstva BiH.

S obzirom da je ovo bila prva informacija o ceremoniji u Azerbejdžanu, Predsjedništvo BiH je pokušalo isti dan, ali i tokom vikenda i u ponedjeljak, da dođe do informacija iz Ministarstava vanjskih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, s obzirom da je to ministarstvo vodilo aktivnosti vezane za pomenuti Trans - jadranski gasovod, saopštilo je tročlano Predsjedništvo te zemlje.

Demantovali su da su dobili tekst memoranduma, kao ni bilo kakav zvanični dokument o ovoj ceremoniji potpisivanja.

„Svjesni značaja ovog projekta za građane Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo je bilo spremno da odredi potpisnika ako takav predlog dobije od nadležnih ministarstava“, naveli su u saopštenju.

Gradnja Transjadranskog gasovoda jedan je od najvažnijih energetskih projekata u Evropi. Podržava ga i Evropska unija jer bi time smanjila energetsku zavisnost od Rusije, prenose BiH mediji.

Prirodni gas iz Azerbejdžana bi, preko Turske, Grčke i Albanije, ispod Jadranskog mora, išao do Italije i dalje prema Zapadnoj Evropi. Krak ovog gasovoda poznat je pod nazivom Jonsko-jadranski i kroz njega bi Crna Gora, Hrvatska, Albanija i BiH dobijale gas. Republika Srpska, međutim, forsira izgradnju gasovoda Južni tok, kojim gas ispod Crnog mora, preko Srbije, dolazi do Republike Srpske.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније