Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

N1 [ I. P. ]

25. 01. 2022. 09:03   >>  09:11

SLIJEDITI PRIMJER SAD

Poslanici EP traže sankcije za Dodika

Poslanici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu pozvali su Evropsku uniju da slijedi primer SAD i uvede sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ako on radikalno ne pomijeni svoj politički kurs.

U zajedničkom saopštenju europarlamentarci su osudili Dodikove „opasne aktivnosti na podjelama“, navodeći da one predstavljaju „namjerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Poslanci Evropske narodne partije, Socijalisti i Demokrate, Liberali i Zeleni pozvali su na preispitivanje i trenutni prekid projekata i pomoći koje finansira EU „za i unutar Republike Srpske“, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje IPA III.

Cilj toga je, kako su istakli, da se zamrzne direktno i indirektno finansiranje koje bi koristile vlasti ovog entiteta.

Ocijenili su da "nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijeloj regiji".

U saopštenju su još pozvali EU da obezbijedi da u oktobru u BiH budu održani slobodni i pošteni izbori, a pružena je "puna i snažna" podrška Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u BiH, kao nadležnom tijelu za nadgledanje sprovođenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Europarlamentarci su istakli da odlučno brane OHR "od javnih napada na njegov autoritet od Milorada Dodika, Srbije, Rusije i drugih aktera".

"Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju EU", naglašeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније