Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 12. 2013. 22:02 >> 22:31
5

INTERVJU RTS-U

Vučić: Srbija u EU 2020. godine

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nada se da će njegova država 2020. godine biti članica Evropske unije. Komentarišući spekulacije da bi početak pregovora Srbije sa EU mogao da bude odložen za mart, Vučić, u intervjuu RTS-u, kaže da je zaključak Savjeta EU da pregovori treba da počnu u decembru ili najkasnije u januaru, ako ispune sve uslove.

"Ja mislim da smo ispunili sve uslove", rekao je Vučić i dodao da je optimista, ali da očekuje da će biti dodatnih pritisaka.

Sa šeikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom, koji je danas bio u posjeti Srbiji, dogovorena su dva zajma od po 100 milona dolara - za navodnjavanje i poljoprivredu, kaže prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za RTS. Partnerstvo sa Etihadom već poslije dva mjeseca dalo je odlične rezultate, kaže Vučić.

"Povećan je broj putnika za 13 odsto, ranije je gubitak bio više od 40 milona eura, dok će ove godine uz sve moguće investicije biti oko 30 miliona eura, a sljedeće godine neće biti gubitaka", rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

Vučić je, govoreći o rezultatima četvorosatnog sastanka sa prestolonasljednikom Abu Dabija, rekao da su na sastanku sa šeikom Muhamedom bin Zajedom potpisana dva velika zajma - 100 miliona dolara za navodnjavanje i 100 miliona za poljoprivednike.

Kazao je da su zajmovi dobijeni pod najboljim mogućim uslovima, jedan sa kamatom od tri odsto, a drugi manje od dva odsto, uz grejs period od tri godine, ali je naglasio i da je problem što nema dovoljno dobrih projekata za te kredite.

"Mogli bismo večeras da povučemo sav novac, ali mi imamo projekte da povučemo 38 miliona dolara za navodnjavanje", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Vojvodina dobiti najviše novca, jer ima najviše projekata, dok u centralnoj Srbiji postoje samo dva projekta za navodnjavanje.

"Do kraja juna očekujemo da bude otvorena velika fabrika avio-komponenata u Pančevu. Izvoz bi bio oko 400 do 450 miliona eura, to će biti velika stvar i podstrek za srpsku privredu. Zamislite da ćemo direktno prodavati Boingu i Erbasu", objasnio je Vučić.

Govoreći o aranžmanu sa MMF-om, Vučić je istakao da on obezbjeđuje finansijsku disciplinu, ali da ne znači da poštuju sve njihove zahtjeve. "Odbio sam da smanjimo penzije", podsjeća Vučić.

On se nada da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora na proljeće, navodeći da nije presudno ko će biti premijer, a ko vicepremijer.

"Većina ljudi u SNS-u želi izbore u martu. Ja sam taj koji je molio uvijek Predsjedništvo stranke i Glavni odbor da ne idemo u to, jer mislim da postoje važnije stvari od izborne utakmice", objasnio je Vučić, kazavši da poštuje stavove opozicije, iako se sa njima često ne slaže.

"Ne okrivljujem prethodne vlasti za sve nevolje, ali ne mogu a da ne pitam: 'Gdje je sav onaj ogroman novac koji se slio prethodnih godina u Srbiju'", dodao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније