Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 12. 2013. 19:11 >> 19:11

IVO JOSIPOVIĆ

“U Ustav unijeti zajednicu različitu od braka“

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leku sa predlozima u vezi sa nacrtom ustavnih promjena, među kojima je i predlog da se u Ustav doda novi član kojim se "životnim zajednicama različitim od braka garantuje pravo na porodični život i njegovu zaštitu".

Josipović navodi da bi se, takvom odredbom, ostvarila ravnoteža i otklonio mogući osjećaj neravnopravnosti s obzirom na novouneseni član – da je brak životna zajednica žene i muškaraca. Za takvo rješenje glasala je nedavno većina na referendumu.

Josipović je osvrnuo i na neke odredbe vezane uz uređenje prava nacionalnih manjina. Smatra da je potpuno prihvatljivo da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina mijenja u postupku predviđenom za promjenu Ustava, ali upozorava da zamku krije rečenica „Hrvatski sabor može, većinom glasova svih poslanika, odlučiti da se i drugi zakon donese po postupku određenom za promjenu Ustava“.

Takođe, kaže Josipović, treba razmotriti i dio predloga kojim se propisuje da se zakon kojim se uređuju prava nacionalnih manjina donosi po postupku određenom za promjenu Ustava.

Naime, vladajuća većina arbitrarno može odrediti koji će zakoni dobiti ustavni rang. Moguće je da se na taj način izglasaju i odredbe suprotne Ustavu i da se "konstitucionalizacijom" dovedu na nivo Ustava, čime bi se zapravo onemogućila kontrola tih odredbi od strane Ustavnog suda, upozorava Josipović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније