Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ I. P. ]

05. 12. 2021. 13:50 >> 13:51
16

KURTI OCIJENIO

Srbija se na Balkanu ponaša kao "mala Rusija"

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je kako Srbija suštinski ne priznaje državnost zemalja koje nijesu članice EU - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, čak i Sjevernu Makedoniju i da se svim svojim kapacitetima angažuje kako bi uništila njihovu državnost, a kada je riječ o Kosovu da želi njegovu "bosnizaciju.

Kurti tvrdi da se prema zemljama nastalim raspadom velike Jugoslavije Srbija danas ponaša na Zapadnom Balkanu kao "mala Rusija" - paternalisticki i hegemonisticki: bosansko-hercegovacki entitet Republiku Srpsku pokušava da pretvori u Bjelorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu, te da na Kosovu preko ZSO želi da napravi Republiku Srpsku.

Kurti kaže i da imaju posla sa "državom koja ne priznaje Kosovo, koja je autokratska i naklonjena Moskvi".

Priznaje i da je Srbija njihov najveći problem, jer kako kaže, ne može "ni da zamisli ni da prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu-susjeda".

Kurti kaže i da Srbija dijalog "dvije zemlje" razumije kao dijalog o statusu Kosova, a ne kao "dijalog o statusu naših odnosa i njihovoj normalizaciji".

Kurti je rekao i da ne razumije poruku srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da nekima u Prištini treba ostaviti dodatno vrijeme da promjene svoje loše odluke i ako to ne budu željeli, Srbija će donijeti mjere u cilju zaštite svojih interesa.

"Kad god Srbija kaže da se brani, znajte da napada. U to smo se uvjerili u posljednje najmanje tri decenije", rekao je Kurti.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније