Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

26. 11. 2021. 07:50   >>  07:57 3

PRVI PUT U DEJTONSKOJ BIH

Dan državnosti BiH obilježen i u Banjaluci

Prvi put od postojanja dejtonske Bosne i Hercegovine sinoć je u Banjaluci obilježen Dan državnosti BiH, koji se u Republici Srpskoj ne proslavlja kao praznik.


Domaćin svečane akademije održane na Banjalučkom velesajmu bio je Vojin Mijatović iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).

Prethodno je bilo najavljeno da će svečana akademija biti održana u hotelu "Bosna", ali je uprava tog hotela odbila Mijatovićev zahtjev da se skup održi u njihovoj sali.

Među govornicima na svečanoj akademiji su, između ostalih, bili akademik Slavo Kukić, Vehid Šehić iz Građanskog foruma Tuzla, Ahmed Husagić iz pokreta Snaga Domovine, Jozo Barišić iz Dervente, Alija Tabaković iz Srebrenice, domaćin Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH, kao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

"Ovo što se događa ovdje večeras je prvi signal da neće uspjeti u rušenju države, jer je ovo prvi put poslije Dejtonskog sporazuma da se Dan državnosti organizuje u Banjaluci", kazao je akademik Slavo Kukić.

Vehid Šehić iz Gradjanskog foruma Tuzla Vehid Šehić je rekao da je ZAVNOBIH, ne samo udario temelje savremene države BiH, već je "najbolji pokazatelj da će ljudi, bez obzira na svoj svjetonazor, stati u odbranu i da ih je sve vezala jedna ljubav".

"Građani BiH su danas nesretni ljudi, jer živimo u državi nenormalnih socijalnih razlika", kazao je Šehić.

Alija Tabaković iz Srebrenice je rekao da prisutni na svečanoj akademiji "nemaju boju, naciju i vjeru, već da su tu zbog države".

"Imali smo defile djece u Srebrenici i sve je prošlo bez problema, što znači da svi gradjani BiH žele državu, tako treba biti i u Banjaluci. Lako je u drugim gradovima slaviti Dan državnosti, ali ovaj dogadjaj je bitan za sve nas i u Banjaluci", kazao je Tabaković.

Potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović je rekao da je skup pokazao da "Bosne i Hercegovine ima i u Banjaluci", dodavši da će "poslije narednih izbora u Narodnoj skupštini RS "biti postavljena zastava BiH koju niko neće skloniti".

Na kraju akademije prisutnima se obratio predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, koji je ocijenio da je "prošlost domovine zalog da djeca žive u jedinstvu, a ne u podjelama i da ni milimetra neće odstupiti od svojih principa".

"Svoj cilj neće ostvariti, BiH neće podijeliti. Antifašisti su znali svoj cilj, nisu ga se htjeli odreći ni pod koju cijenu. Naša vizija je jedna i jedinstvena, naše sudbine su neraskidive i samo zajedno se možemo izboriti za dobro svih“, naglasio je Nikšić.

Skup je završen pozdravom "Smrt fašizmu-sloboda narodu".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније