Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 11. 2021. 18:29   >>  18:34

BORELJ O BIH

"Ne prizivajmo loše vrijeme"

Situacija u Bosni i Hercegovini je nestabilna, neki lideri su pribjegli sepratarističkoj i nacionalističkoj retorici, kazao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, nakon sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU), na kome je pitanje BiH bilo na vrhu agende.

"Insistiramo na tome da BiH treba da ostane jedinstvena, za nas je to jedna zemlja, i svaki pokušaj izgradnje novih entititeta će biti uzrok nevolja, i mora da bude izbjegnut", kazao je Borelj.

Na pitanje briselskih novinara da li strahuje od oružanog konflikta, Borelj je kazao da "ne treba prizivati loše vrijeme", kao i da se nestabilna situacija mora sasjeći sada, kako bi se izbjegli dalji problemi.

Borelj je iskazao zabrinutost jer "umjesto da se koriste godine u kojima nema izbora za napredovanje u reformama, neki politički lideri probjegavaju opstrukcijama i secesionističkoj retorici".

"Insistiram na tome da je BiH jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja. Lideri moraju da nastave dijalog, da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i da počnu da rade na ključnim reformama", naglasio je Borelj.

Kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije, Borelj je naglasio da očekuje da Beograd i Priština implementiraju sve prethodne dogovore i konstruktivno se angažuju kako bi se postigao brzi napredak u sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Kaže i da saradnja sa Zapadnim Balkanom se ne svodi samo na proširenje već i na konkretne korake zajedničkog angažovanja.

Borelj je kazao i da do kraja godine očekuje konretne pomake pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Želimo da da vidimo prvu Međuvladinu konferenciju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom što prije, nadamo se do kraja aktuelnog predsjedavanja, prije kraja godine. Ukoliko se to ne desi, to bi negatvino uticalo na kredibilitet Unije i cijelu regiju", kazao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je najavio i uključivanje partnera sa Zapadnog Balkana u diskusije o vanjskim poslovima EU, kako bi se ojačala saradnja u oblasti sajber bezbjednosti, hibridnih prijetnji i koristeći taj prostor za saradnju u kriznom menadžmentu, upravljanju prirodnim katastrofama.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG-a iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније