Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 12. 2013. 16:43 >> 16:43
1

NAJVIŠE U ZAGREBU

Prikupljeno 650.000 potpisa protiv ćirilice

Iz Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara danas je saopšteno da je broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma prelazi brojku od 650.000, što je više od potrebnog broja.

Čelnici opozicione stranke HDZ podržavaju volju naroda s naglaskom da je i Evropski parlament na istoj strani.

Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti 10 odsto važećih potpisa od ukupnog biračkog tijela. Stožer je danas izjavio kako imaju prikupljenih 650.00 potpisa, iako bi za pokretanje referenduma bilo dovoljno oko 420.000 potpisa.

Najviše potpisa za pravo o dvojezičnosti prikupljeno je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a najmanje u Istarskoj, gdje je odlukom lokalnih vlasti prikupljanje potpisa bilo onemogućeno.

Neslužbeno, u samom Vukovaru prikupljeno je oko 18.000 potpisa, a u Vukovarsko-sremskoj županiji oko 48.000.

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, o prošlom referendumu, kao i predstojećem o pravima manjina kojega Sabor i Ustavni sud imaju mogućnost spriječiti, rekao je sljedeće:

„Oni su dobili mandata ne bi pokušali mijenjati Hrvatsku u pozitivnom gospodarskom smislu, a ne svjetonazorski, ne na način da mijenjaju identitet prosječnog hrvatskog čovjeka. Prosječni hrvatski čovjek pokazao je što misli o Vladi i kroz referendum o braku kojega su politizirali, pretvorili u političku manifestaciju i dobili politički udarac. Isto tako je u Vukovaru narod pokazao što misli o njima.“

Premijer Zoran Milanović preko medija poručio je Stožeru kako referenduma o pravima nacionalnih manjina neće biti. Referendumom bi se pravo na dvojezičnost omogućilo tek ukoliko udio nacionalne manjine prelazi 50, a ne dosadašnjih 33 posto.

Konačnu odluku o raspisivanju referenduma o ćirilici donosi Sabor.ž

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније