Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 11. 2021. 07:01 >> 07:02
5

CEB O ZAPADNOM BALKANU

Skoro 71% mladih razmišlja o odlasku u inostranstvo

Poboljšanja u sektorima obrazovanja, zdravstva i stanovanja na Zapadnom Balkanu mogu da doprinesu ekonomskoj otpornosti i zaustave odliv ljudskog kapitala regiona, konstatuje se u posljednjem istraživanju Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB). Ističu alarmantan podatak da je skoro 71 odsto mladih iz regiona u 2020. prijavilo da razmišlja da emigrira u inostranstvo.

U istraživanju koje je obuhvatilo zemlje Zapadnog Balkana, konstatuje se da je pandemija Kovida-19 negativno uticala na region, koji je u recesiju ušao sa realnim padom BDP od prosječno 3,6 odsto.

U Crnoj Gori je zabilježen izražen pad od 15 odsto BDP-a, navodi se u izvještaju CEB.

Izvještaj konstatuje da je u 2019. godini čak 19 procenata mladih u regionu bilo "van obrazovanja, zapošljavanja ili obuke", dok je u EU taj prosjek 10 procenata.

Upozorava se da ove visoke stope mogu imati "doživotne negativne uticaje" na mlade, kao što su nemogućnost nalaženja stalnog posla, napretka u karijeri ili zasnivanju porodice, ali i sveukupni pad blagostanja i socijalno isključivanje.

"Možda je iz tog razloga skoro 71 odsto mladih u 2020. prijavilo da razmišlja da emigrira da radi u inostranstvu", navodi se u istraživanju CEB.

Dodaje se da za vrijeme pandemije povećana upotreba tehnologije pružila "jedinstvenu priliku za visokokvalifikovanu radnu snagu" da se privremeno ili čak trajno vrate u region i da rade "na daljinu" za strane kompanije.

Zaključuje se da novi talas pandemije u kombinaciji sa sporijom kampanjom vakcinacije može ponovo dovesti u rizik zdravstvene sisteme u regionu, pri čemu se procjenjuje da će efekti pandemije "najvjerovatnije trajati duže na Zapadnom Balkanu u poređenju sa EU."

Dodaje se i da je procenat vakcinisanih u regionu znatno niži od prosjeka u EU, a da po broju vakcinisanih osoba prednjači Srbija, dok je najmanje vakcinisanih u BiH.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније