Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Agencije [ I. P. ]

13. 10. 2021. 18:46 >> 18:47

SLUČAJ "FIMI-MEDIJA"

Sanader i HDZ pravosnažno osuđeni za korupciju

Vrhovni sud Hrvatske donio je pravosnažne osuđujuće presude bivšem premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivu Sanaderu i toj stranci za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao "Fimi-medija", objavljeno je u Zagrebu.

Pravosnažnom presudom u najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se "crni fond" punio izvučenim novcem, kao prva stranka osuđena za korupciju moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna.

Vrhovni sud je u obrazloženju presude Sanaderu, između ostalog, istakao da je svojim postupanjem "znatno urušio sistem povjerenja u institucije vlasti, jer je svoj položaj koristio za lično bogaćenje, a naročito za nezakonito finansiranje stranke kojoj je bio na čelu".

"Njegovo ponašanje je bilo usmjereno na opstanak stranke i ostanak na vlasti, stvarajući sliku politike kao zanimanja u kojem je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak“, naveo je Vrhovni sud, ističući da je riječ o najtežem obliku političke korupcije, na čijem vrhu je bio premijer.

Slučaj „Fimi medija“ koji traje desetak godina postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Sanader je u tom slučaju već bio osuđen 2013. na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona eura (15 miliona kuna) protivpravne imovinske koristi, a HDZ je kažnjena s pet miliona kuna i oduzimanjem oko 24 miliona kuna nezakonite koristi.

Sanader je s mjesta premijera bez objašnjenja otišao sredinom 2009, a potom je uslijedio niz istraga protiv njega zbog korupcije.

Nekada najmoćniji hrvatski političar trenutno izdržava zatvorsku kaznu zbog korupcije u slučaju Planinska, dok u još dva slučaja ima prvostepene osuđujuće presude.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније