Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 12. 2013. 15:17   >>  15:17 4

TRKA ZA NEBO

Postaje li Er Srbija lider na Balkanu?

Nakon što je prošle nedjelje na Aerodrom Banja Luka sletio avion srbijanske nacionalne aviokompanije ''Air Serbia'', airbus A 319, čime je zvanično ponovo uspostavljen vazdušni saobraćaj između Srbije i Republike Srpske, pratkično je najavljeno pozicioniranje te kompanije kao svojevrsnog gospodara neba nad Balkanom.

 

Dok većina nacionalnih aviokompanija u regionu grca u dugovima ili bukvalno propada, potpisivanjem ugovora o strateškom partnerstvu između nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) ''Etihad Airways'' i nacionalnog avioprevoznika Srbije ''JAT Airways'', srbijanska aviokompanija je dobila kapital kojim će, čini se, doći u poziciju vodeće kompanije u zračnom prometu na Zapadnom Balkanu, piše Anadolija.

Po slijetanju aviona na banjalučki aerodrom, predsjednik RS-a Milorad Dodik je rekao da je to važan dan "ne samo u saobraćajnom, već i u emotivnom smislu" i da je značaj ove linije ogroman i dugo čekan.

On je dodao da je ''Air Serbia'' jedna od rijetkih aviokompanija koja kreće u ekspanziju, dok su druge u krizi i da je ''zato važno što će avioni te kompanije svakodnevno biti na banjalučkoj pisti''. Ovakav Dodikov stav je podržan i iz zvanične Srbije.

S druge strane, stanje u jedinoj u državnoj aviokompaniji u Bosni i Hercegovini, "BH Airlinesu", više je nego alarmantno, upozorio je prije nekoliko dana Amir Jažić, direktor ove firme. Naglasio je kako je svaki novi dan u "BH Airlinesu" ravan patnji i da je veliko pitanje kako će i do kada funkcionirati ova kompanija koja je u vlasništvu Vlade Federacije BiH.

Aviokomapnija BiH u dubokoj krizi

Tvrdi da problem za ovu firmu predstavljaju velika dugovanja "Hypo Leasingu" za nabavku dva ATR aviona, za šta je "Hypo Group" izdvojio 18,4 miliona dolara. Takođe, ističe da su im ''ukradene dvije linije'', te da ih bh. država ne štiti od jeftinih prevoznika.

Takođe, za kupovinu 49 posto dionica hrvatskog avioprevoznika ''Croatia Airlines'' niko nije iskazao interesovanje, objavljeno je krajem prošlog mjeseca, a kompanija pokušava da očuva kakvu-takvu likvidnost i da se rekonstruiše.

Ni "Montenegro Airlinesu"' ne cvjetaju ruže i jedino čime se mogu pohvaliti je da u ovog godini smanjuju gubitke, što je znatno bolje od ranijih godina, podsjeća sarajevska agencija.

Profesor na  Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, svojevremeno kandidat za hrvatskog premijera Ljubo Jurčić, u razgovoru za AA objašnjava da ''Air Serbia'' ima veliku šansu.

''Veliki svjetski igrači imaju ekonomiju obujma, toliki saobraćaj i troškove po jedinici prevoza da im nijedan domaći avioprevoznik ne može konkurisati. Ni hrvatski, ni srpski, ni balkanski, ni zajednički, već neko ko je umrežen s velikim aviokompanijama. Veliki igrači poput 'Etihad Airwaysa' imaju aerodrome, kupili su nedavno 100 novih airbuseva. To su veliki igrači koji ne voze za svoju zemlju, već globalno. Balkanske zemlje su zanemarive u vazdušnom prostoru da bi se mogle same održati u velikoj konkurenciji. Moraju proizvoditi gubitak ili biti član velike svjetske alijanse, kao što su američke, arapske i kineske alijanse. Ovo su mala tržišta za visokokapitalizovanu industriju. Vidite, čitava bivša Jugoslavija je mala u odnosu na snagu aerodroma u Minhenu, Frankfurtu, Berlinu, a da ne govorimo o Americi'', objašnjava Jurčić. 

Svaka država želi svoju aviokompaniju

Kulić dodaje kako je tačno da su sve nacionalne kompanije u krizi, jer je poslije rata na prostoru bivše Jugoslavije nastalo pet do šest nacionalnih aviokompanija.

''Svaka država hoće da ima svoju nacionalnu aviokompaniju, a to košta. Svi imaju određene probleme. Aviokompanija je reprezetn države, i to je jedan od razloga zašto hoće da imaju svoje kompanije'', naglasio je.

Ugledni hrvatski analitičar Damir Novotni ocijenio je za AA da je malo vjerovatno da bi se Srbija, bez obzira na arapski kapital, mogla vratiti na nekadašnje pozicije jugoslovenskog JAT-a zbog jake konkurencije aerodroma u Evropi, ali i snažne konkurencije među kompanijama poput ''Turkish Airlinesa''.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније