Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 12. 2013. 08:50 >> 08:54

SLUČAJ SEJDIĆ-FINCI

BiH: Maratonski pregovori bez dogovora

Lideri najuticajnijih stranaka u BiH do duboko u noć na sastanku sa Štefanom Fileom nisu uspjeli da se dogovore oko primjene presude u slučaju Sejdić Finci, javlja B92. Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine je naziv sudskog predmeta koji je vođen pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, po tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija koji su kao pripadnici nacionalnih manjina bili onemogućeni da budu birani u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Razgovori sa evropskim komesarom za proširenje koji su se odvijali u Pragu počeli juče u podne, a uveče ih je napustio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, pošto su razgovori zapeli oko mehanizma u Federaciji, a u četiri sata noću File i bosanski političari izašli su pred novinare samo sa načelnim dogovorom.

"Zadovoljan sam da su lideri bili u stanju da se načelno dogovore o sastavu i načinu izbora delegata u Dom naroda. Postigli smo takođe važan napredak oko glavnih principa za izbor članova predsjedništva", kazao je komesar File, koji je to označio kao pozitivan napredak.

Lideri stranaka nastaviće pregovore u Sarajevu, javlja Radio Slobodna Evropa, a popredsjednik SDA i član predsjedništva Bih Bakir Izetbegović kazao je da se nada da će za nekoliko dana bosanski zvaničnici moći da otputuju u Brisel i potpišu dogovor.

U Pragu je dogovoren model izbora za Dom naroda a usaglašen i mehanizam izbora za predsjedništvo BiH u 10 tačaka bez dogovora oko posljednje jedanaeste. Sporna je prema riječima Izetbegovića ostala jedna tačka, dodatni mehanizam koji garantuje da neće biti nametanja izborne volje.

"Što se mene tiče nije trebalo ni da dolazim. Nije fer i nije korektno što smo dovedeni u situaciju da po hodnicima iščekujemo neki događaj", objasnio je sinoć predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zašto je napustio sastanak.

"Ostavljeni smo da satima sjedimo u hodnicima dok lideri stranaka iz Federacije pokušavaju odvojeno da postignu neki razgovor. Republika Srpska je dala svoj stav u vezi sa ovim pitanjem na način da se ukine diskriminacija prema onima koji nisu dio konstitutivnih naroda BiH", kazao je Dodik.

Odugovlačenje da se u BiH primjeni odluka suda u Strazburu u slučaju Sejdić- Finci i da se garantuje da neće biti diskriminacije nacionalnih manjina koči Bosne na evropskom putu.

"Pogledajte na region oko vas. Srbija je našla rješenje za pitanje Kosova jer je imala odlučnost i političku volju. Niko ne može da mi kaže da je pitanje Sejdić- Finci teže od pitanja Kosova", kazao je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji je takođe prisustvovao sastanku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније