Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 12. 2013. 20:25   >>  20:25 5

SPRIJEČITI FAŠIZAM I KSENOFOBIJU

Picula osudio Šimunića i rehabilitaciju četništva

Bivši hrvatski šef diplomatije Tonino Picula oštro je osudio nedavni ustaški pozdrav fudbalskog reprezentativca te zemlje Josipa Šimunića. Sličan stav iznio je i član HDZ-a i poslanik Evropskog parlamenta Davor Stier.

Picula je u izjavi dopisniku Tanjuga u Vašingtonu istakao da su rane iz Drugog svjetskog rata još svježe i da sve zemlje regiona treba da rade na sprječavanju takvih pojava.

 

 

"Nažalost se sada u Srbiji vrši rehabilitacija četničkog pokreta, ali mi u Hrvatskoj naravno treba da rješavamo naše sopstvene probleme", kazao je ovaj poslanik Evropskog parlamenta iz redova Socijaldemokratske partije. 

On je rekao da su Šimunićev potez osudili svi releventni faktori u Hrvatskoj, predsjednik Republike, Vlade i Parlament. 

"Ulaskom Hrvatske u EU pruža se odlična šansa da naša generacija političara sa evropskim partnerima uradi ono što na ovim prostorima nijesu uradile ranije generacije", zaključio je Picula. 

Sličan stav je, odgovarajući na Tanjugovo pitanje na tribini uglednog Džon Hopkins under univerziteta, iznio i član HDZ-a i takođe poslanik Evropskog parlamenta Davor Stier. 

On je naglasio da se Šimunićev čin ni na koji način ne može opravdati. 

"Nije se prvi put tako nešto dogodilo i ne događa se samo u Hrvatskoj. Sada je potrebno ići dalje u demokratizaciji društva i bilo koje veličanje totalitarnih režima ne smije da bude tolerisano", istakao je Stier. 

On je kao primer naveo i jučerašnje odavanje počasti Frankovom režimu u Španiji od strane dijela javnosti, ocijenivši takve procese kao primjer krize i u Evropi i jačanja nacionalističkih pokreta. 

"Bilo kakva vrsta totalitarnih pokreta ne smije da bude tolerisana, bez obzira da li se radi o fašizmu, nacizmu, komunizmu ili nacionalizmu", rekao je poslanik HDZ-a. 

On je naveo i da se antikomunizmom ne mogu pravdati fašitički pokreti. 

Reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić je tokom nedavne kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo protiv Islanda u Zagrebu publiku pozdravljao ustaškim pozdravom "Za dom". 

FIFA je najavila da će ove nedjelje saopštiti kaznu koju će odrediti Šimuniću.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније