Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 12. 2013. 18:45 >> 18:45

O ĆIRILICI

Milanović:Dok sam premijer nema referenduma

Zoran Milanović je poručio da će se njegova vlada svim pravnim sredstvima suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina.

Premijer Hrvatske je rekao da takav referendum, dok je on predsjednik vlade, "nikada neće proći".

 

 

"Postoje određene granice preko kojih ne možete tolerisati pritisak na manjine i to nećemo dopustiti. Hrvatska je 20 godina gradila sistem prava i pozitivne diskriminacije, koji predstavlja društveni konsenzus i nikakvi potpisi me u tome neće obeshrabriti", rekao je Milanović novinarima u Osijeku. 

On je najavio skoru promjenu Ustava da bi se odredilo o čemu se može odlučivati na referendumu. 

Ocijenio je da se kod takozvanog referenduma o ćirilici radi o otvorenoj diskriminaciji i dodao da mu za to ne treba Ustavni sud, jer Sabor donosi Ustav i ovlašćen je da ga tumači. Ako pogriješi u tumačenju, dodao je, onda Ustavni sud ima pravo i dužnost da reaguje. 

"Nešto možete da tolerišete do određene tačke, ali kad to prerasta u otvoreni animozitet, u tretman manjine koja postaje manjina tek kad postane većina, onda se tu ne treba skrivati iza Ustavnog suda", naglasio je premijer upitan hoće li Sabor tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o pravima manjina. 

U ponoć je istekao rok za prikupljanje potpisa za takozvani referendum o ćirilici, a Štab za odbranu Hrvatskog Vukovara saopštio je da je prikupio dovoljno potpisa građana potrebnih za njegovo raspisivanje.

Broj će, međutim, objaviti u srijedu. 

Za raspisivanje referenduma potrebno je u roku od dvije sedmice prikupiti potpise više od 450.000 građana. 

U Hrvatskoj su se od 17. novembra do 1. decembra prikupljali potpisi za referendum o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne samouprave. 

Po postojećem pravilu, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto stanovništva teritorijalne jedinice, što je slučaj sa srpskom nacionalnom manjinom u Vukovaru. 

Upravo je dvojezičnost u Vukovaru i bila povod za prikupljanje potpisa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније