Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

22. 09. 2021. 23:43   >>  23:45 1

KURTI

"Spremni smo da ukinemo mjere, ako to uradi i Srbija"

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Vlada Kosova zainteresovana da se o pitanju privremenih registarskih tablica razgovara u Briselu, ali da je to srpska strana odbila.

On je nakon sjednice Vlade rekao novinarima da su zainteresovani za trajno rješenje problema slobode kretanja građana dvije zemlje i da će odluku povući ako tako postupi i srpska strana.

Kurti je rekao da je počelo uvođenje privremenih tablica i da je "srećan što vidi pozitivan odgovor srpskih građana, na uvođenje te mjere".

"Ova odluka je jednaka mjeri koju Srbija primjenjuje više od dvije decenije. Još juče sam objavio da je odluka Kosova u okviru sprovođenja zakona i spreman sam da to uklonim ako imamo obavezu srpske strane da i ona to uradi", kazao je Kurti.

Rekao je da je Vlada Kosova spremna za sastanke u Briselu, ali pošto je srpska strana to odbila, zainteresovani su i za trajno rješenje kretanja građana i pozvao je predsjednike opština na sjeveru Kosova da uklone kamione sa puteva, jer su oni svojina tih opština.

Govoreći o zahtjevima koji su se čuli u vezi sa smjenom ministra za povratak i zajednice Gorana Rakića, koji je i predsjednik Srpske liste, Kurti je rekao da je bio u kontaktu sa njim.

"Imamo razlike i ne mogu se žaliti na komunikaciju sa njim. Koliko sam obaviješten vjerujem da je pokušao da ne dozvoli eskalaciju situacije", rekao je Kurti i dodao da nema namjeru da preduzima mjere protiv Rakića.

Kurti je pozvao građane da sami predaju nelegalne tablice, nakon početka primjene reciprociteta za privremene tablice za automobile iz Srbije.

Kazao je da su pripadnici specijalnih jedinica policije Kosova tu da obezbijede pripadnike granične policije i granične prelaze.

U ponedjeljak je Vlada Kosova uvela mjeru reciprociteta sa Srbijom za registarske tablice vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo.

Od sada, automobili srpskih registarskih oznaka pri ulasku na Kosovo dobijaju privremene registarske tablice sa oznakom Republike Kosovo (RKS), kao što to čini Srbija sa automobilima sa registarskim oznakama RKS.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније