Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

22. 09. 2021. 11:34   >>  11:35 1

TRAJKOVIĆ

Kurti spreman samo za suštinski reciprocitet

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je danas povodom odluke Prištine da oduzima automobilske tablice sa KS oznakom, da kosovski premijer Aljbin Kurti nije spreman "ni na šta drugo", sem na nešto što podrazumijeva "suštinski reciprocitet", odnosno, da će Kosovo prihvatiti ono što prihvata Srbija po pitanju tablica sa oznakom RKS.

Ona je za list Danas ocijenila da je dogovor koji je u Briselu 2016. godine potpisao tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poslužio kao "pokriće" Kurtiju da interveniše nakon njegovog isteka, i pošto nije postignut novi sporazum, Priština je primijenila reciprocitet.

Trajković je kazala da nije u pitanju reciprocitet kao onaj između Grčke i Sjeverne Makedonije, jer je Grčka prihvatala subjektivitet Makedonije kao države, ali ne i ime, dok Beograd nije spreman da prizna subjektivitet Kosova, pa samim tim ni RKS tablice.

Sporazum o priznavanju KS i srpskih tablica na Kosovu potpisan je na pregovorima u Briselu 2016. godine, sa rokom važenja od pet godina, a prije 15. septembra ove godine, kada je istekao, nije postignut novi dogovor.

Odlukom vlasti u Prištini, vlasnici automobila u obavezi su da srpske registracije od ponedjeljka ujutru pri ulasku na Kosovo zamijene privremenim, koje izdaje kosovski MUP, dok registarske talice sa oznakom KS moraju biti zamijenjene novim, sa oznakama RKS.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније