Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 12. 2013. 09:19 >> 09:19

REFERENDUM

Hrvatska odlučuje o definiciji braka

Građani Hrvatske na referendumu odlučuju o ustavnoj definiciji braka kao životne zajednice muškarca i žene. Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača. Biračka mjesta otvorena su od sedam do 19 časova.

Hrvati na referendumu odlučuju o ustavnoj definiciji braka kao životne zajednice muškarca i žene.

 

 

Izjašnjavanje o ustavnom definisanju braka inicirala je izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka, među kojima i najveće opozicione Hrvatske demokratske zajednice.

Oni žele da unaprijed onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica, iako se u Hrvatskoj od 2003. istopolnim zajednicama priznaje status "neregistrovane kohabitacije".

Vlada lijevog centra sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) na čelu najavljuje, međutim, skore zakonske odredbe o registrovanom partnerstvu.

U Hrvatskoj je Porodičnim zakonom brak utvrđen kao "zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca".

Protivnici referenduma, okupljeni u kampanji "Glasaj protiv", ukazuju da je cilj referenduma nastavak šikaniranja i diksriminacije već obespravljene društvene grupe.

Uz gej i lezbijska udruženja, kampanju "Glasaj protiv" podržali su aktivisti za zaštitu ljudskih prava, ugledni književnici, novinari, glumci i muzičari, ali i hokejaši zagrebačkog Medveščaka koji su snimili video spotove podrške "različitostima".

Protiv ustavnog definisanja braka kao životne zajednice muškarca i žene izjasnili su se predstavnici vladajuće koalicije lijevog centra, među njima predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i šefica diplomatije Vesna Pusić.

Hrvatski sociolog i politikolog Dražen Lalić smatra da je referendum, koji će građane koštati 48 miliona kuna (6,3 miliona eura), velika politička manipulacija kojom desne političke snage pripremaju teren za povratak na vlast.

Nedjeljni referendum je treće izjašnjavanje građana na nacionalnom nivou od samostalnosti, ali prvo koje su inicirali građani.

Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača koji će na 6.700 glasačkih mjesta u zemlji i inostranstvu moći da se izjasne jesu li "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Sabor je većinom glasova raspisao referendum na osnovu više od 700.000 potpisa građana koje je skupila inicijativa "U ime obitelji".

Biračka mesta otvorena su od 7.00 do 19.00.

U Hrvatskoj od 2010. ne postoji odredba da je za uspjeh referenduma potrebno da na birališta izađe više od 50 odsto upisanih birača, tako da će odluku ustavnoj definiciji braka donijeti većina izašlih.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније