Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Izvor: RTS [ I. P. ]

15. 09. 2021. 17:22   >>  17:22 10

INICIJATIVA VUČIĆA

Srbija usvojila zakon kojim će očuvati ćirilicu

Skupština Srbije usvojila je, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma.

Donošenje zakona je inicirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i član Predsjedništva BIH Milorad Dodik pa se tako istovjetan zakon usvoja i u Skupštini Republike Srpske.

Zakonom se širi se krug subjekata koji je u obavezi da koristi ćirlicu, a to su ona preduzeća koja imaju većinsko učešće javnog kapitala, kao i javni servisi Radio-televizija Srbija (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Takođe, privatna preduzeća koja se odluče da koriste ćirlicu u svom radu imaće poreske olakšice.

Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirlici.

Poručeno je iz skupštine i da donošenje zakona neugrožava nikog ko govori drugim jezikom ili piše.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније