Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

02. 09. 2021. 13:22 >> 13:21

TONIN

"EU da proširi saradnju sa kandidatima za članstvo"

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin rekao je da EU treba da proširi saradnju sa kandidatima za članstvo "u svim oblastima u kojima je to moguće, čak i tokom faze pristupanja".

U intervjuu za EURACTIV uoči današnjeg neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU, Tonin je rekao da Slovenija "veoma ozbiljno" shvata obećanje da će EU primiti cijeli region u članstvo.

Na pitanje da li bi EU trebalo da razmotri proširenje prednosti Evropske odbrambene unije na Zapadni Balkan kako bi taj proces išao uporedo sa procesom proširenja, Tonin je rekao da to "apsolutno" treba tako da bude.

"Naravno, taj korak bi uključio proširenje i koristi i odgovornosti" na polju odbrane, dodao je slovenački ministar.

On je istakao da partneri EU sa Zapadnog Balkana već aktivno učestvuju u nekoliko misija EU, neki su uključeni u borbene grupe EU i sarađuju sa Evropskom agencijom za odbranu (EDA).

"Sve to pokazuje da žele i da su sposobni da budu aktivni članovi EDA", rekao je Tonin dodajući da slovenačko predsjedavanja EU aktivno nastoji da ojača dijalog o Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici (CSDP) sa regionom.

"Vidimo veliki potencijal za buduću saradnju i sa nestrpljenjem čekamo da se ostvari", dodao je slovenački ministar.

Tonin je rekao i da EU, ako želi da pouzdanije pruža bezbjednost i bude globalni akter, treba da izbjegne greške iz prošlosti i razvije kredibilne snage za vojnu intervenciju koje su u stanju da obezbijede stabilnost u susjedstvu EU.

Tema sastanka na Brdu kod Kranja biće i dešavanja u Avganistanu iz kojih EU, prema riječima slovenačkog ministra, treba da nauči lekciju.

U kontekstu Avganistana, EU zvaničnici ponovo su počeli da razmatraju stvaranje snaga za brzi odgovor od 5.000 vojnika koje bi mogle da intervenišu odmah po izbijanju neke međunarodne krize.

Istovremeno Tonin priznaje da EU od 2007. ima grupu od 1.500 ljudi spremnih za borbu koja nikada nigdje nije upućena i čije se stvaranje danas uglavnom smatra pogrešnim korakom.

Ministar je rekao i da će neke lekcije biti naučene na dešavanjima u Avganistanu ali da je i pandemija koronavirusa već ukazala na mnoge oblasti u kojima EU treba da radi više kako bi se spremila za buduće krize.

"Evidentno je više nego ikad da Evropa mora da uradi više za svoju odbranu, poveća kapacitete, da može samostalno da osigura bezbjednost, odbrani svoje interese i efikasno reaguje na svaki bezbjednosni izazov", rekao je Tonin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније