Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 11. 2013. 09:00 >> 09:00

BALKANSKA POSLA

Bugarska desnica traži dijelove Srbije

Pitanje dijelova Srbije i Makedonije u kojoj žive Bugari trebalo bi riješiti pre daljih evrointegracija Beograda i Skoplja, tako što bi se ti dijelovi pripojili Bugarskoj, ističe se u deklaraciji ekstemno desničarske stranke "Atak", prenosi RTS.

Bugarska ekstemno desničarska stranka Ataka zatražila je da se dijelovi Srbije i Makedonije u kojima žive Bugari, pripoje toj zemlji, kao i da se to pitanje riješi prije daljih evrointegracija Beograda i Skoplja.

"Srbija i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija ne mogu se smatrati legalnim nasljednicama Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Srbija nije prihvaćena kao nasljednica Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama i međunarodnoj zejednici, dok BJR Makedonija čak nije priznata pod svojim ustavnim imenom", navodi se u deklaraciji koju je Ataka predstavila u parlamentu.

U deklaraciji piše da su prema, kako se navodi, "ponižavajućem" Nejskom mirovnom ugovoru iz 1919. mnogi Bugari ostavljeni izvan granica te zemlje, ali da se taj sporazum ne odnosi na Srbiju i Makedoniju.

Zbog nestanka države s kojom je potpisan Nejski mirnovni ugovor, navodi Ataka, taj sporazum se ne odnosi na Strumicu i Zapadne pokrajine, što je termin koji se u Bugarskoj koristio za teritorije koje je preuzela Srbija.

Ataka ocenjuje da pitanje tih teritorija treba riješiti pre početka pristupnih pregovora Srbije s Evropskom unijom i ulaska Makedonije u EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније