Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 11. 2013. 19:50 >> 19:50

PET MILIONA SADNICA

Makedonija obilježila Dan drveća

Povodom Dana drveća u Makedoniji, uprkos snježnim padavinama, danas je na 1.150 hektara zasađeno pet miliona sadnica stabala, a Vlada je proglasila neradni dan u svim javnim institucijama kako bi i njeni službenici učestvovali u ovom projektu, prenosi AA.

Makedonski premijer, ministri i brojni zvaničnici i građani pridružili su se ovom projektu.

Svečanost povodom Dana drveća održana je ispred zgrade makedonskog Ministarstva odbrane, a ministar Talat Džaferi je istakao da njegovo ministarstvo i ove godine u punom kapacitetu podržava taj važan projekat i da u njemu učestvuju i pripadnici makedonske vojske.

„Ovo je način kojim pomažemo borbi za zaštitu prirode. Svi službenici Ministarstva će učestvovati u projektu, a pridružili su nam se i vojni atešei stranih država u Makedoniji. Ovim projektom obogaćujemo šumska dobra u zemlji“, kazao je ministar Džaferi.

Predstavnica Građanske unije „Dan drveća“ Vesna Zarezankova je istakla da se i ovogodišnji Dan drveća obilježava u jesenjem periodu i kazala da je u okviru ovog projekta do ove godine zasađeno 40 miliona sadnica.

Dan drveća u Makedoniji se obilježava od 2008., a cilj projekta je intenziviranje procesa ozeljenjivanja zemlje. Podsjećamo da je inicijator projekta bio UNESCO-ov ambasador mira poznati makedonski operski pjevač Boris Trajanov. Ideja projekta se javila nakon tragičnih požara koji su uništili velike površine makedonske šume 2006. i 2007.

Makedonija tretira svoje šume kao nacionalno blago i nasljeđe zaštićeno ustavom. Zemlja je potpisala i ratifikovala brojne međunarodne sporazume i konvencije koje se odnose na šumski sektor. Iako je zamišljen i organizovan od strane civilnog sektora, Dan drveća kontinuirano podržavaju i makedonske vlasti, uključujući sva ministarstva, Agenciju za lokalnu samoupravu, općine i javnu kompaniju Makedonske šume.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније