Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

13. 07. 2021. 17:21   >>  17:21 3

BOREL

"Za Srebrenicu krivi i oni koji to nijesu spriječili"

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je danas izjavio da "obilježavanje genocida u Srebrenici podsjeća sve nas da i 26 godina potom postoji potreba za pomirenjem u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu da bi se moglo ići naprijed".

Borel je po završetku sastanka u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH u Briselu rekao da je "Srebrenica međunarodno priznat genocid i jedno od najmračnijih mjesta u savremenoj evropskoj istoriji i leži na kolektivnoj savjesti onih koji su ga počinili i onih koji ga nijesu spriječili".

"I da budem jasan, pokušaji da se prekroji istorija, poreknu genocid, ratni zločin ili veličanje ratnih zločinaca nemaju mjesta u Evropi, moraju prestati i svakako se neće trpjeti", podvukao je visoki predstavnik EU.

Borel je naglasio da je na današnjem zasijedanju predstavnika EU i BiH "naglašena nužnost da svi politički činioci u BiH prevaziđu retoriku usmerenu na podjele i razdvajanje, ukorijenjene u prošlosti, kao i da se obustavi veličanje osuđenjih ratnih zločinaca i pokaže puna saradnja s međunarodnim sudovima i poštovanje njihovih odluka".

Predsjednik Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je izjavio da je BiH riješena da ispuni sve uslove, a posebno 14 tačaka koje je utvrdila Evropska komisija za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU, ali je ocijenio da je EU Bosni i Hercegovini postavila mnogo teže uslove nego zemljama koje su već ušle u članstvo.

Borel je rekao da "nema nikakvih novih uslova", ali da se mora ispuniti ono što od BiH očekuju članice Unije koje "podržavaju evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније