Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 02. 2013. 20:34 >> 20:30

VEĆ GA NEMA

Gazda Jezda već zbrisao na dvodnevni izlet

Vlasnika Jugoskandika Jezdimira Vasiljevića, samo dan posle izlaska iz Centralnog zatvora, već nema na adresi. Njegov advokat šturo objašnjava da je otišao „na dva dana“. Vasiljević je kaznu od pet godina zatvora već izdržao čekajući prvostepenu presudu, koja je izrečena poslije desetogodišnjeg suđenja.

Tužilaštvo još nije odlučilo da li će se žaliti na presudu. Za najteži oblik krivičnog djela za koji je Vasiljević osuđen, zakon predviđa maksimalno 12 godina zatvora.

"Blaga kazna zatvora od samo pet godina za vlasnika propalog Jugoskandika Jezdimira Vasiljevića, čovjeka koji je oštetio građane Srbije za višemilionske iznose u tadašnjim njemačkim markama, ponovo unosi nesigurnost u bankarski sistem jer šalje poruku da se takve prevare zapravo isplate - kaže za „Blic“ direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević. 

Njegov zaključak je da to što je Gazda Jezda evidentno bio samo izvođač radova, jer je iza svega zapravo stajala država kojoj su bile potrebne devize, ne umanjuje njegovu krivicu. 

Cilj države devedesetih bio je da preko piramidalnih banaka izvuče novac od stanovništva, koje je u vrijeme sankcija i krize devize držalo u slamaricama. Procjene su da je preko Jugoskandika i Dafiment banke od građana izvučeno blizu 10 milijardi njemačkih maraka.

(BLIC)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније