Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

08. 06. 2021. 20:19 >> 20:19
13

"UDALJIO NAS OD POMIRENJA"

Brnabić: Haški tribunal je politički sud

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom današnje presude s kaznom doživotnog zatvora za bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, da je Haški tribunal "politički sud", ali je odbila da dalje komentariše presudu jer "mora da bude oprezna da ne bi odgovorom nanijela štetu Srbiji".

"Ovu presudu ne mogu da komentarišem zato što će večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić o tome, između ostalog, govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (na kojoj će biti predstavljen izvještaj o radu Haškog suda). I ja molim sve građane Srbije da pažljivo prate govor zato što će iz njiga dobiti odgovor, procjenu i analizu ove situacije", kazala je Brnabić za TV Pink.

Brnabić je ocijenila da gdje se "umiješa" politika u pravosđue, tamo "pravda i pravo idu kroz prozor".

"Moja najveća zamjerka, kada sam razgovarala s ljudima iz tog suda, bila je da sud nije doprinio pomirenju na Balkanu, već nas je od tog pomirenja udaljio, i čini mi se da smo dalje sada nešto što smo bili prije 26 godina", ocenila je ona.

Navela je da je Haški sud doprinio da danas na Balkanu postoji gora netrpljevost među narodima "u nekim situacijama" nego prije 26 godina, tokom rata, i da pravda za zločine nad Srbima nije zadovoljena.

"Meni su govorili da sud nije pravljen da bi doprinio pomirenju, ja se s tim ne slažem. Mislim da bi taj sud, da je uradio svoj posao kako treba, da je svako ko je bio pogođen ratovima osjetio pravdu, doprinio pomirenju", rekla je ona.

Komentarišući učešće Vučića na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, gdje će govoriti i o zahtjevu Haškog tribunula da Srbija izruči dvoje funkcionera Srpske radikalne stranke zbog nepoštovanja suda, Brnabić je rekla da će to biti "istorijsko obraćanje".

"Niko neće moći da ostane nem na stvari koje će predsjednik iznijeti večeras. Ovo je težak dan i ne mislim samo zbog ove presude i podsjećanja da su mnogi izlazili iz tog suda kao slobodni ljudi - i ne da nije zadovoljena pravda nad srpskim žrtvama, već se tim ljudima, koji su optuženi iako oni nisu krivi, ne znam ko je dao alibi", rekla je ona.

Brnabić je navela da će današnji dan označiti "dodatne, dodatne i dodatne" pritiske na Srbiju.

Obraćanje Vučića na sjedinici SB UN najavljeno je za večeras, u 21 čas.

Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, a žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније