Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 05. 2021. 22:59   >>  22:58 11

MILANOVIĆ

Povećanje broja hrvatskih vojnika na Kosovu nije provociranje Srbije

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da povećanje broja hrvatskih vojnika na Kosovu ne predstavlja provociranje Srbije, već da je posljedica povlačenja snaga iz Avganistana.

"Nije to nikakvo provociranje Srbije. Srpske vlasti ne znaju kako da se izvuku iz te klopke u koju su sami upali prije 30 godina s Miloševićevim orgijanjem po Kosovu. To je kao rad nedjeljom, konstantno manipulišu s tim. Ali rad nedjeljom je jedna benigna tema, a pitanje nezavisnosti i položaja albanskog naroda je tema koja je dovela do rata i to do nekoliko ratova", rekao je Milanović novinarima u Đakovu.

Milanović je kazao da je Vojska Hrvatske godinama na Kosovu i da je njeno prisustvo povećano nakon što su hrvatski vojnici napustili Avganistan.

"Ja sam već potpisao tu zapovijest, ali da sam znao da im to toliko smeta, možda bismo razgovarali, bez ruganja", naveo je hrvatski predsjednik.

Dodao je da nije mislio da će ljudima u Beogradu, konkretno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, smetati povećano prisustvo hrvatskih vojnika na Kosovu, pošto su Kosovo priznale gotovo sve članice EU, osim Kipra, Grčke, Rumunije, Španije i Slovačke.

"Kosovo je država koju je priznala praktično cijela EU, osim pet država od kojih za dvije razumijem zašto nijesu, a za tri ne razumem jer sam to pratio i razgovarao s premijerima i predsjednicima svojevremeno više puta", rekao je Milanović.

Reakciju Srbije Milanović opisuje kao "način da svoje birače drže u tenziji jednog nezavršenog rata" i dodaje da "to rade već 30 godina", iako je "nezdravo".

"Hrvatska je imala ogromnu štetu od rata. Emotivno i materijalno. Srbija puno veću. Ja sam hrvatski predsjednik, nisam predsjednik Srbije, ali ne možeš ne vidjeti. Koliko god se Đakovo nije razvijalo kako je trebalo i postalo još bogatije, toliko je Paraćin nažalost stao tamo gdje je bio 1980-ih godina", rekao je Milanović.

On je kazao i da Srbija i Hrvatska nijesu u ravnopravnom položaju i ocijenio da srpske vlasti "sve rade da ne uđu u Evropsku uniju, a kao pregovaraju" o članstvu.

"Mi nijesmo u ravnopravnom položaju. Mi smo članica EU, oni nijesu. I ako žele da uđu, moramo da razgovaramo. Nama nije padalo na pamet da se tako bezobrazno i drsko ophodimo s državama, sa Slovenijom koja je manja od Hrvatske, ali je bila članica EU", naveo je.

Dodao je da "ne želi da koristi položaj Hrvatske za ucjenjivanje, ali da ima dojam da na drugoj strani uopšte ne postoji stvarna ambicija da Srbija za 15 godina uđe u EU".

"To je možda zato što bi svi koji sad vladaju Srbijom, morali da traže domovinu negdje drugdje", rekao je Milanović.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je ove nedjelje tokom posjete Prištini da je Zagreb odlučio da poveća svoj vojni kontingent u sastavu Kfora na Kosovu, dok su mediji u Srbiji prenijeli da je šef hrvatske diplomatije rekao da će formirati vojni kamp na Kosovu radi veće bezbjednosti.

Tu, pogrešno prenijetu izjavu odmah su oštro kritikovali visoki zvaničnici Srbije.

Nekoliko dana kasnije, Vučić je rekao da je Hrvatska donijela takvu odluku da bi dodatno ponizila Srbiju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније