Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina ]

08. 05. 2021. 10:58 >> 10:58

VARHELJI

Moguće razdvajanje pregovora sa Tiranom i Skopljem

Evropska unija (EU) mogla bi da nastavi pregovore oko članstva sa Albanijom nezavisno od onih koji se vode sa Sjevernom Makedonijom, kazao je komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Pregovori za članstvo u EU Sjeverne Makedonije i Albanije su se prethodno odvijali zajedno, ali je Skoplje blokirala Bugarska u decembru prošle godine oko navodnog jezičkog sporenja.

Varhelji je za Euronews rekao da bi moglo doći do "razdvajanja" dva procesa.

“Ako ponovo naiđemo na problem sa Sjevernom Makedonijom, što znači da nismo uspjeli da ubijedimo Sofiju i Skoplje da nađu obostrano rješenje, onda je pitanje da li možemo da nastavimo pregovore sa Albanijom. Moraćemo da razmotrimo to pitanje”, kazao je Varhelji.

Albanija i Sjeverna Makedonija trebale su da otpočnu pristupne pregovore sa EU, ali su proces 2019. godine blokirale Francuska i Holandija koje tada nisu bile otvorene za ideju o primanju novih članica sa Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније