Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 05. 2021. 17:20 >> 17:21

PORTPAROL VLADE

Priština ne može biti garant za uslovno puštanje

Priština ne može da bude garant za uslovno puštanje na slobodu bivših lidera OVK, koji se nalaze u Hagu, kaže portparol kosovske vlade Perparim Krieziu.

On je ocijenio da sudija Kai Ambos odlukom o odbijanju zahtjeva za uslovno puštanje na slobodu istražuje mogućnost da ubuduće "treće zemlje" mogu da budu potencijalni garanti za bilo kog optuženog.

"Na osnovu zakonskih odredbi, garancija se ne zahtijeva ni od matične države ni od premijera matične države, iz koje dolazi optuženi i kojoj Specijalni sud sa nadležnostima pripada. Dakle, Kosovo ne može služiti kao garant, kako se izvještava", rekao je Krieziu, prenosi Reporteri.

On je naveo da su "poređenja Specijalnog suda sa međunarodnim sudovima, kao i sa Haškim sudom nedosljedna, kako u odnosu na same sudove - prvi lokalni, drugi međunarodni, tako i u odnosu na osobe/institucije koje imaju priliku da pruže garancije".

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tokom rata na Kosovu u novembru prošle godine podigao je optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zbog počinjenih ratnih zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine. Oni se od novembra 2020. godine nalaze u pritvoru u Hagu.

Vijeće Apelacionog suda odbacilo je njihove žalbe povodom odbijanja početnih zahtjeva za njihovo privremeno puštanje na slobodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније