Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

01. 05. 2021. 16:04   >>  16:04

SUD U HAGU

Odbijene žalbe, Tači i saoptuženi ostaju u pritvoru

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je žalbe bivšeg zapovjednika OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, na prvostepenu odluku da ih ne pusti na privremenu slobodu.

Odlukom apelacionog veća, objavljenom na internet stranici suda, u pritvoru u Ševeningenu ostaće Tači i saoptuženi Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Nasuprot žalbama branilaca, apelaciono veće zaključilo je da je sudija za prethodni postupak Nikola Giju pravilno postupio kada je 22. januara odbio zahtjeve četvorice optuženih da budu privremeno oslobođeni do početka suđenja.

U toj odluci, sudija Giju je ocijenio da "postoji rizik da bi Tači pobjegao, opstruisao napredak u procesima pred sudom ili počinio nove zločine nad onima koji se smatraju protivnicima OVK, uključujući svjedoke koji bi mogli pružiti dokaze ili je već zakazano njihovo pojavljivanje pred sudom".

Isto obrazloženje, sudija Giju naveo je i odbijajući zahtjeve saoptuženih Veseljija, Seljimija i Krasnićija.

Branioci optuženih tvrdili da je sudija Giju pogrešno protumačio pravo i činjenice kada je donio takvu odluku.

Odluku o odbijanju žalbe Tačija i saoptuženih donijele su sudije Mišel Pikar iz Francuske, Kaj Ambos iz Njemačke i Nina Jorgensen iz Norveške.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci su saopštili da će za suđenje biti spremni u decembru, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do ljeta 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније