Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina ]

15. 04. 2021. 17:30 >> 17:30
2

FAJON

"Vrlo opasne ideje o prekrajanju granica"

Ideja prekrajanja granica između država Zapadnog Balkana veoma je opasna, ocijenila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, dodajući da je rješenje za region u jasnoj evropskoj perspektivi.

Regionalni mediji objavili su nezavnični non pejper koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, a u kome su iznijete ideje za podjelu Bosne i Hercegovine (BiH), pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Fajon je, komentatišući taj navodni dokument, kazala da u vremenu kada treba promovisati politiku zajedništva neki čelnici žele radije da šire "opasne ideje i nacionalističke tendencije, uzrokujući zabrinutost i nestabilnost".

“Ideja postavljanja i pomjeranja granica između država, posebno u BiH, koja je najviše pretrpjela, izuzetno je opasna. Nikada ne bi trebalo da ponavljamo stravične eksperimente iz prošlosti, već da razmišljamo o rješenjima koja će učiniti BiH bolje funkcionišućom zemljom", rekla je Fajon.

Ona smatra da je rješenje za Zapadni Balkan u jasnoj evropskoj perspektivi, a ne u prekrajanju granica.

“Sve države i narodi Zapadnog Balkana zaslužuju sigurnost, napredak i stabilnost. Već dugo podržavam njihov put ka Evropskoj uniji (EU), jer je jasna evropska perspektiva jedino rješenje za dobro svih građana”, navela je Fajon.

Ona je kazala da, u periodu slovenskog predsjedavanja EU, "imamo jedinstvenu priliku da radimo na povjerenju izmedju EU, Slovenije i cijele regije".

“Zato je rušenje integriteta bilo koje države neprihvatljivo”, rekla je Fajon i dodala da je neophodno da se predsjednik Slovenije Borut Pahor oglasi povodom takvih ideja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније