Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 11. 2013. 15:41   >>  15:41 1

ZAGREB

Rasprava o preimenovanju "Trga maršala Tita"

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova u Gradskoj skupštini pokrenuo je raspravu o preimenovanju Trga maršala Tita na inicijativu stranaka HDZ, HSP AS i BUZ koji traže da se trg preimenuje u Kazališni trg, kako se zvao prije posljednjeg preimenovanja.

Trg maršala Tita nalazi se ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, ime mu je kroz istoriju mijenjano više puta. Zadnji put je trg preimenovan 1946., a nakon stvaranja suverene Hrvatske države, Franjo Tuđman tom trgu je ostavio raniji naziv, javlja dopisnik Agencije Anadolija.

Polemika u Gradskoj skupštini vodila se između koalicije na čelu sa HDZ-om koja želi povratak imena Kazališni trg i koalicije na čelu sa SDP-om koja želi da Titovo ime ostane. Treća strana u raspravi bio je gradonačelnik Milan Bandić koji je za to da odluku donesu građani Zagreba na referendumu.

Predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, HDZ-ov Zoran Piličić traži da se ime trga promijeni u skladu s Deklaracijom o osudi zločina počinjenih u totalitarnim režimima, a koju je Hrvatski sabor usvojio 2006.

"Za Tita velika većina građana drži da nije dostojan da mu ime nosi niti jedna javna površina u Hrvatskoj, pogotovo ne trg u središtu grada Zagreba. Njegova uloga ideološkog vođe, kreatora i donosioca ključnih odluka u bivšem totalitarnom, autoritarnom komunističkom režimu rezultovala je beskrupuloznim progonom, mučenjima, zatvaranjima i ubijanju desetina hiljada Hrvata i građana Hrvatske i Zagreba", rekao je Piličić.

Podršku Piličićevoj inicijativi dale su brojna braniteljska udruženja, Hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata (HVIDRA) i inicijativa "Krug za trg".

SDP-ov klub upozorio je na činjenicu da ni Franjo Tuđman nije mijenjao ime tog trga te da bi se uklanjanjem Titovog imena otvorila Pandorina kutija.

Akademik Josip Bratulić, član stručne grupe u Skupštini, nazvao je to političkim pitanjem te predložio da se trg nazove Trg Republike, čime bi se, rekao je akademik, afirmirala Radićeva, Titova i Tuđmanova Republika istovremeno.

Ta rasprava vodila se danas na sedmoj sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova u Gradskoj skupštini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније