Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 11. 2013. 19:01   >>  19:03

ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Ante Jelavić optužen za ratno profiterstvo

USKOK je pred splitskim Županijskim sudom podigao je optužnica protiv bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića zbog zloupotrebe položaja i ratnog profiterstva.

Njega hrvatsko tužilaštvo tereti da je 1996. godine, kao pomoćnik ministra odbrane, donio odluku da se novcem Ministarstva kupi stan u Splitu nekadašnjem komandantu Druge operativne grupe HVO-a Ivici Rajiću.

 

 

Nakon provedene istrage, Jelavić je optužen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, kao i za ratno profiterstvo, prenijeli su hrvatski mediji. 

Rajića je Haški sud zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu kod Vareša osudio na 12 godina zatvora, da bi nakon osam godina "iza rešetaka" u septembru 2011. bio pušten iz španskog zatvora na uslovnu slobodu. 

O Jelaviću su mediji ranije pisali u vezi sa njegovom otmicom, ali i navodnim zloupotrebama u Hercegovačkoj banci i pronevjeri budžetskog novca koji je iz Hrvatske stizao za Hrvate u BiH. 

Prvostepenom odlukom Sud BiH osudio ga je na 10 godina zatvora, koje nije služio jer se sklonio u Hrvatsku. Nakon poništenja te presude naloženo je novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније