Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 11. 2013. 12:07 >> 12:08
5

DRUGI PIŠU

Srbija: Zašto SPC ne plaća porez?

Stotine miliona eura moglo bi se dodatno sliti u državnu kasu Srbije, kada Crkva ne bi bila oslobođena određenih poreskih davanja - poreza na dobit, imovinu, PDV... Ta oslobađanja prema slovu zakona, važe samo za one usluge, odnosno objekte, koje služe za bogoslužbene djelatnosti, piše Blic.

Nadležne inspekcije nikada nijesu kontrolisale rad bilo koje vjerske zajednice. Zato nije poznato ni koliko crkve izmiruju one obaveze kojih po zakonu nijesu oslobođeni - poreza na imovinu koja ne služi ispovjedanju vjere (zgrade, šume, zemljište...) ili PDV-a na prodaju stvari koji nemaju bogoslužbeni karakter, na primjer crkvenih kalendara, privjezaka i sličnih suvenira.

Gruba procjena lista, izvedena na osnovu izjava crkvenih velikodostojnika, ukazuje da bi samo od PDV-a na prodaju knjiga i ostale robe u crkvenim prodavnicama, kao i od poreza na dobit SPC, srbijanska državna kasa mogla da bude bogatija za oko 10 milijardi dinara. To je desetina planiranog budžetskog manjka za ovu godinu!

Mitropolit Amfilohije izjavio je nedavno da samo njegova episkopija zaradi oko dva do dva i po miliona eura godišnje. Uz pretpostavku da svaka od 16 episkopija SPC na z Srbije godišnje zaradi toliko, to bi iznosilo oko 32 miliona eura. Porez od 10 odsto na tu sumu bio bi 3,2 miliona eura. S druge strane, od PDV-a na robu koja se prodaje u crkvenim prodavnicama godišnje bi teoretski moglo da se prikupi između četiri i 10 milijardi dinara.

„Promet po crkvenim radnjama može da dostigne i 30.000 dinara dnevno kad krenu slave od decembra i kad stignu gastarbajteri, pa nakupuju svega i svačega“, tvrdi za Blic jedan od sveštenika koji je želio da ostane anoniman.

Kada bi kojim slučajem crkvama bio uveden i porez na svu imovinu, dakle i na bogomolje, što će od 2014, recimo, biti slučaj u Italiji, praznina u državnoj kasi bila bi još manja. U Italiji su proračunali da je zbog toga što crkve ne plaćaju porez na nekretnine budžet godišnje zakinut za oko dvije milijarde eura.

Vjerski analitičar Živica Tucić kaže za “Blic” da će i Srbija morati da se ujednači sa praksom u EU, a to je obavezno plaćanje poreza na nekretnine i profit.

„U Grčkoj ili u Rusiji, crkve imaju i proizvodnju, njive, šume. Kiparska crkva ima fabriku piva“, kaže Tucić.

U Vladi Srbije za sada još niko ne razmišlja o izmjenama zakona, baš kao što se ni u SPC ne izjašnjavaju o ovoj ideji, navodi beogradski list. U Srbiji crkve raspolažu i objektima koje rentiraju, kao i zemljištem. Koliko novca zarađuju govore i izgled voznog parka vladika, kao i raskošni enterijeri vladičanskih dvorova. Problema sa kontrolom crkvenih finansija, ima i sama SPC. Ni unutar Crkve ne mogu da utvrde da li sve eparhije izmiruju “crkveni porez” od četiri odsto eparhijskih prihoda koji odlazi u patrijaršijsku kasu, zaključuje Blic.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније