Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 11. 2013. 20:26 >> 20:26

BLOKADA FEDERACIJE

Incko: BiH kaska za susjedima

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je u izvještaju predočio da se nastavila politička blokada BiH, zbog čega ta zemlja ne ide u korak sa susjedima.

Iz istog razloga, naveo je Incko, BiH nije napravila "ni prijeko potrebne promjene".

 

 

Visoki predstavnik je istakao i probleme u vezi s vladavinom prava u Bosni i Hercegovini, "uključujući i neprimjerene političke napade na državne pravosudne institucije, i činjenicu da domaće vlasti u cijeloj zemlji ne sprovode oduke Ustavnog suda BiH".

Incko je istakao da je, prema samo jednoj nesprovedenoj odluci Ustavnog suda BiH, "potrebno donijeti jednostavne amandmane na Izborni zakon u vezi sa imenima naseljenih mjesta, ukoliko želimo da se naredne godine održe opšti izbori". 

U izvještaju, visoki predstavnik je izrazio zabrinutost zbog činjenice da izabrani zvaničnici u BiH "i dalje pokazuju spremnost da otvoreno i direktno osporavaju osnovne postavke mirovnog sporazuma, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine". 

"Te izjave su kontraproduktivne i doprinose političkoj nestabilnosti u zemlji", naveo je Incko u izvještaju i dodao da je dobro da su vlasti u BiH sprovele zakašnjeli popis stanovništva i domaćinstava, koji će dati korisne podatke za ekonomsko i socijalno planiranje. 

Visoki predstavnik će se obratiti Savjetu bezbjednosti UN 12. novembra, kako bi i lično informisao Savjet o situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Vlada Republike Srpske usvojila je danas deseti izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, u kojem se naglašava da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i dalje glavna prepreka političkom napretku i evropskim integracijama BiH, zbog čega mora biti zatvorena. 

Vlada RS navela je dalje da je od suštinske važnosti za budućnost BiH decentrazilovana struktura države, kakva je propisana Ustavom BiH, Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, i koja je potpuno usklađena sa propisima EU. 
Republika Srpska, kao jedna od strana potpisnica svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, redovno dostavlja svoje izvještaje Savjetu bezbjednosti UN, uoči njihovog polugodišnjeg zasjedanja o temi situacije u BiH. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније