Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 11. 2013. 12:12 >> 12:17
12

KANADSKA ISTORIČARKA

Princip terorista, Srbija kao Iran

Kanadska istoričarka Margaret Mekmilan kazala je da je Srbija iz vremena Prvog svjetskog rata bila nalik na današnji Iran, gdje dijelovi vlasti sponzorišu terorističke aktivnosti.

Makmilan  je na promociji svoje knjige "Sprečavanje novog Velikog rata: Lekcije iz 1914" u Vašingtonu rekla i da je Gavrilo Princip bio fanatik koji se poslužio terorističkim nasiljem za ostvarivanje svojih ciljeva.

"Prvi čovjek vojne bezbjednosti Srbije pukovnik Apis bio je veoma dobro upućen u to šta zavjerenici pripremaju u Bosni. Oružje za atentat prošvercovano je iz Srbije uz pomoć srpskih graničara", rekla je Mekmilanova na tribini u Institutu Brukings.

Opisujući Gavrila Principa, istoričarka je kazala i da je on, kao i mnogi mladi ljudi, svijet posmatrao crno-bijelo.

Prema njenim riječima, predsjednik tadašnje vlade Nikola Pašić "možda je nešto i sumnjao, ali odlučio je da ne zna šta se dešava".

Na pitanje dopisnika Tanjuga da li zna da je vođi nacističke Njemačke Adolfu Hitleru za rođendan 1942. donijeta spomen-ploča posvećena Gavrilu Principu iz Sarajeva, koju su njemački okupatori skinuli kao ratni trofej, istoričarka je odgovorila da je juče čula za to.

"Da, juče su mi rekli za tu sliku", kazala je Mekmilanova.

Ona je, ipak, Principa nazvala teroristom, rekavši da su to ljudi koji koriste nasilje da postignu svoje ciljeve, a atentator iz Sarajeva, prema njenim riječima "nije htio da čeka da se stvari riješe diplomatskim ili ustavnim putem".

"U svojoj knjizi sam ga opisala kao čovjeka iz današnjeg egipatskog društva koji je došao iz ruralne i tradicionalne sredine. On je vjerovao u svoje ideje i bio je fanatik", navela je Mekmilanova.

Opisujući Gavrila Principa, istoričarka je kazala i da je on, kao i mnogi mladi ljudi, svijet posmatrao crno-bijelo.

Kanadska istoričarka, inače profesor istorije na Univerzitetu Toronto, prethodno je Evropu početkom 20. veka opisala kao skoro idilično društvo koje blizu sto godina nije bilo u većem sukobu, koji je došao sa Prvim svjetskim ratom.

"Evropa je napredovala na svim poljima, ali je to bilo i vrijeme kada je dominacija velikih sila, poput Britanije, počela da opada", ocijenila je Mekmilanova, dodajući da Britanci nisu shvatali da i druge zemlje žele "svoj dio kolača".

Prema njenim riječima, njemačka spoljna politika koju je vodio car bila je katastrofalna, što je Britaniju odvojio od nje i približilo Francuskoj i Rusiji, što se smatralo nezamislivim krajem devetnaestog vijeka.

"Mnogo faktora je uticalo na početak rata, od lidera država, preko porasta nacionalizma, do krize na Balkanu", ocijenila je Mekmilanova i dodala da Rusi nijesu zaboravili Njemcima poniženje iz BiH 1908. godine.

Ona je zaključila i da je Njemačka odlučila da uđe u rat i napadne Srbiju, jer se plašila da će izgubiti Austro-Ugarsku ako to ne učini.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније