Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta ]

12. 02. 2021. 13:57 >> 13:57

VJERSKI ANALITIČAR

Nije izvjesno da će budući patrijarh biti po mjeri vlasti

Vjerski analitičar Vladimir Veljković ocijenio je da je izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) po mjeri vlasti neizvjestan, bez obzira što vlast već duže vreme pokušava da izlobira da se njihovi kandidati nađu u užem izboru. 


Na vanrednom Arhijerejskom saboru SPC koji je zakazan za 18. februar, 43 arhijereja će tajnim glasanjem izabrati tri kandidata za patrijarha. Njihova imena naći će se u tri koverta u Jevanđelju, a patrijarha će nasumice "izvući" najstariji iguman u SPC. 

Veljković je kazao da su se predsjednik države Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova te zemlje Nikola Selaković, proteklih nedjelja, uoči zasjedanja Arhijerejskog sabora, sastali sa nekoliko vladika SPC. 

"Znajući da ova vlast nastoji da sve u državi stavi pod svoju kontrolu, možemo da zaključimo da je u pozadini učestalih susreta između najviših predstavnika države i crkvenih velikodostojnika bilo lobiranje za patrijarha po izboru vlasti", rekao je Veljković. 

Dodao je da se u kampanju za izbor patrijarha uključilo i nekoliko vladika javno kritikujući arhijereje koji imaju kritički stav prema vlastima u Srbiji. 

"Sve to ukazuje da je zainteresovanost režima za izbor patrijarha velika", ocijenio je analitičar. 

Na pitanje Bete, da li vlast može da izlobira da sva tri kandidata za patrijarha budu po njihovom izboru, Veljković je kazao da "posmatrano matematički to nije baš vjerovatno". 

Istakao je da vlast ima uticaj na većinu episkopa na području bivše SFRJ, ali da nema tako veliki uticaj u eparhijama u dijaspori. 

"U proteklih godinu i po dana profilisalo se nekoliko tačaka otpora u eparhijama gdje vladike nijesu bile na liniji politike iz Beograda, kao što su Raško-prizrenska, Zahumsko-hercegovačka, Crnogorsko-primorska, Budimljansko-nikšićka, Dizeldorfska i cijele Njemačke, kao i eparhije u Americi i drugim državama, što nije zanemarljiv broj", rekao je Veljković. 

Upitan da li "nerežimske" vladike imaju zajedničkog kandidata za patrijarha, Veljković je kazao da se u javnosti najčešće pominje ime administratora Crnogorsko-primorske mitroplije Joanikije. 

"Međutim, postoji mogućnost i da dođe do dogovora između 'nezadovoljnika' unutar SPC i onih koji podržavaju Aleksandra Vučića, da Joanikije bude izabran za mitropolita a da novi patrijarh ponovo bude prorežimski", kazao je Veljković. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније