Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

04. 02. 2021. 13:16 >> 13:17
1

KOSOVO SRBIJA

Izbori će odložiti nastavak dijaloga na neko vrijeme

Izborni proces na Kosovu, a zatim i u Srbiji, na neko vrijeme će odložiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine i u tom periodu ne treba očekivati neki epohalni sporazum dvije strane, slažu se u ocijeni kosovski politički analitičar Beljuj Bećaj i asistent na beogradskom Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

U izjavi agenciji Beta, Surlić navodi da očekuje da će Brisel inicirati nastavak dijaloga nakon uspostavljanja nove Vlade na Kosovu, ali da će taj proces biti prekinut novim izbornim ciklusom u Srbiji.

"U tom vremenskom periodu se ne očekuje epohalni sporazum, ali svakako da će se pozicija EU i SAD konsolidovati u zajednički zahtjev za normalizacijom odnosa i deblokadom Kosova na međunarodom planu. To znači da će pritisak biti usmjeren na obje strane, ali da je najveći uslov prije svega prema Beogradu", rekao je Surlić.

On je dodao da ne bi trebalo očekivati finalni sporazum i da će za medijatore biti veliki izazov da se odnosi Beograda i Prištine u međuvremenu ne pogoršaju, uzimajući u obzir aktuelnu izbornu kampanju u kojoj se na osnovu poruka političara iz Prištine naslućuju populistički i radikalni potezi.

Bećaj je u izjavi Beti dodao da razgovori treba da počnu ali da je vrlo teško očekivati ozbiljne rezultate sem fotografisanja strana u dijalogu, tim prije jer nije isključena ni mogućnosti novih izbora na Kosovu, imajući u vidu način na koji se bira predsjednik Kosova.

"S druge strane, izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da sve dok je on predsjednik, neće biti priznanja Kosova, otežava svaku inicijativu za postizanje dogovora", naveo je Bećaj.

Bećaj je dodao da ideja o razmeni teritorija nije u fokusu ali da se može ponovo otvoriti u procesu dijaloga, posebno kako se proces bude približavao završetku.

"Ako se oživi, posljedice razmjene teritorija su ozbiljne. Prvo, podrivaju nezavisnu državu Kosovo, promoviše masovno raseljavanje Srba koji žive južno od rijeke Ibar. Otvara se mogućnost nacionalnog ujedinjenja sa Albanijom. Račun za ove procese upućuje se kosovskoj strani kao uzročniku ideje o 'etničkoj Albaniji' i stvaraju se etničke države. Taj presedan (iako sporazuman) izazivao bi domino efekte svuda gdje postoje medjunacionalni sukobi. Vučić bi tako uspio da podistigne podjelu Kosova i ujedinjenje Srba u jednu državu, što ni ratom nije mogao da učini Slobodan Milošević", ocijenio je on.

Prištinski analitičar smatra da se najave administracije novog američkog predsjednika Džozefa Bajdena suštinski razlikuju od administracije Donalda Trampa jer on priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova i jer će tražiti rješenje tog pitanje objedinjavanjem napora sa EU, čime će umanjiti sve ruske napore koji mogu da otežaju ili onemoguće rješavanje procesa dijaloga.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније