Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 01. 2021. 12:48   >>  12:49

SUD U HAGU

Odbacili Tačijev zahtjev za privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtjev bivšeg zapovjednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima, na Kosovu i u Albaniji, da bude pušten na privremenu slobodu.

U danas objavljenoj odluci, koja je donijeta 22. januara, pretprocesni sudija Nikola Giju zaključio je da "postoji rizik da bi Tači pobjegao, opstruisao napredak u procesima pred sudom ili počinio nove zločine nad onima koji se smatraju protivnicima OVK, uključujući svjedoke koji bi mogli pružiti dokaze ili je već zakazano njihovo pojavljivanje pred sudom".

Sudija Giju usvojio je time argumente tužilaštva, koje se protivilo zahtjevu Tačijeve odbrane za privremeno oslobađanje.

Kao i u prethodnoj odluci kojom je odbio isti zahtjev saoptuženog Kadrija Veseljija, sudija Giju zaključio je da je rizik od Tačijevog potencijalnog bjekstva sada veći nego prije njegovog hapšenja, zato što je saznao detalje optužnice i dokaza protiv njega.

Visina kazne, uključujući i doživotnu, koja Tačiju prijeti, ako bude osuđen, takođe je faktor koji je sudija uzeo u obzir.

Tačijev visoki položaj u OVK i na Kosovu, čiji je bio predsjednik, po odluci sudije Gijua, donio mu je široku mrežu pristalica, koji bi mu mogli pomoći da pobjegne.

Ta mreža "može biti mobilisana u cilju opstruisanja napretka istrage tužilaštva i odvijanja krivičnih procesa", naglasio je sudija Giju.

Na rizik da bi Tači mogao ometati rad suda, po sudiji, ukazuje i činjenica da je on, samo nekoliko dana pošto je saznao da je optužen, tražio od tadašnjeg američkog državnog sekretara Majka Pompea da interveniše, te da je potom skratio kazne nekim pripadnicima OVK osuđenim za zločine na Kosovu.

Tači je, uz to, pokušao i da utiče na svjedoke i osumnjičene koje je tužilaštvo pozivalo na saslušanje u Hag tako što im je omogućavao privilegije.

Sudija Giju naznačio da se te činjenice moraju posmatrati "u kontekstu opšte, već dobro utvrđene i tekuće klime uznemiravanja svjedoka i uplitanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK" na Kosovu.

Podsjećajući da su u srži optužnice zločini protiv osoba koje su bile označene kao protivnici OVK, sudija Giju je ocijenio da bi postoji rizik da bi Tači na slobodi mogao pokušati da ponovi krivično djelo, tako što bi uznemiravao svjedoke ili uticao na njih.

Zahtjev za puštanje na privremenu slobodu podnijeli su i saoptuženi Redžep Seljimi i Jakup Krasnići .

Odluke sudije Gijua o tim zahtjevima sud još nije objavio.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodjela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nijesu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci traže da suđenje počne u septembru ove godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do ljeta 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније