Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

27. 01. 2021. 12:01   >>  12:09 5

GODIŠNJICA SMRTI SRĐANA ALEKSIĆA

"Srđo živi kao uspomena na ljudsko i nadu u zlom vremenu"

Dvadeset osma godišnjica smrti Srđana Aleksića, mladića koji je za vrijeme rata u BiH, u centru Trebinja stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića, obilježava se danas. Srđan Aleksić je preminuo u trebinjskoj bolnici na današnji dan 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Glavović danas živi u Švedskoj, a svake godine posjećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

"Danas je dan kada je sahranjen Srđo Aleksić, dan kada je sahranjeno njegovo tijelo. Tada nijesam znao da će Srđan ostati da živi, ostati da živi kao uspomena na nešto učinjeno ljudsko, nešto što je dalo neki tračak nade u zlom vremenu", izjavio je njegov otac Rade za regionalnu N1 televiziju.

Aleksić je dobio svoju ulicu u Sarajevu, prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu, a na tom mjestu postavljena je spomen-ploča u njegovu čast.

Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi njegovo ime i promoviše zajedništvo među mladima.

U februaru 2012. godine tadašnji predsjednik Republike Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva.

Milorad Dodik ga je 9. januara 2013. godine, u to vrijeme predsjednik RS, odlikovao "Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima".

Jedanaestog jula 2013, na dan obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u Podgorici.

Po njemu je nazvana i jedna ulica u Novom Beogradu.

Beogradski reditelj Srdan Golubović snimio je film "Krugovi", inspirisan postupcima Srđana Aleksića, koji je u ratu spasio prijatelja Bošnjaka.

Radio-televizija Srbije je 2007. godine emitovala dokumentarni film "Srđo", a 2008. trebinjsko pozorište "Slovo" postavilo je predstavu "Epilog o Srđanu".

U spomen na Aleksića ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније