Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 01. 2021. 22:05   >>  22:07

HAŠKI TUŽIOCI

Odbaciti zahtjev za privremeno oslobađanje Tačija

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu zatražilo je, danas objavljenim podneskom, da sudija za prethodni postupak odbaci zahtjev bivšeg zapovjednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, da bude pušten na privremenu slobodu.

Istovremeno, tužioci su, u odvojenim podnescima, od sudije Nikole Gijua zatražili i da odbaci zahtjeve za privremeno oslobađanje koji su podnijeli saoptuženi Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Po javno dostupnim dokumentima suda, drugooptuženi Kadri Veselji još nije podnio zahtjev za privremeno oslobađanje, iako je njegov branilac Ben Emerson ranije najavio da će to učiniti.

Tužioci su naglasili da i dalje postoje svi razlozi zbog kojih je optuženima određen pritvor nakon što su se predali sudu ili bili uhapšeni, 4. i 5. novembra prošle godine.

To su: postojanje osnovane sumnje da su počinili zločine; da postoji rizik da će pobjeći, opstruirati proces uticanjem na svjedoke ili njihovim zastrašivanjem ili da bi mogli ponoviti krivična djela.

Brojni dokazi, po tužiocima, pokazuju da "Hašim Tači na slobodi predstavlja značajan rizik" u "istrajnoj klimi uznemiravanja svjedoka" koja godinama vlada na Kosovu.

Tužilaštvo je ukazalo da će Tačijev motiv za bjekstvo biti pojačan kada on u potpunosti bude informisan o težini optužbi koje mu se stavljaju na teret, odnosno kada tužioci objelodane njegovoj odbrani sve dokaze.

Tači (52) je optužen, zajedno sa Veseljijem (53), Seljimijem (49) i Krasnićijem (69) za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine nad stotinama zarobljenika OVK u četrdesetak pritvora na Kosovu i na sjeveru Albanije, od kojih je 98 ubijeno, 1998-99.

"Zločini za koje je Tači optužen mogu za sobom povući i doživotnu zatvorsku kaznu", što optuženog može podstaći na bjekstvo, naglasili su tužioci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније