Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba ]

25. 12. 2020. 10:39 >> 10:39
5

RUSIJA REAGOVALA

Ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu vraćena u BiH

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samarždija vratio je u Sarajevo ikonu koju je Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je dio jihovog kulturnog blaga iz Luganjska. Kontroverza se tu ne završava, jer po dolasku u Sarajevo ikonu nije odnio ni u Ministarstvo vanjskih poslova, niti u Predsjedništvo BiH. Nije poznato čak ni da li će to uraditi sjutra, jer se ne zna da li je ikona prijavljena kao dipolomatska ili obična pošta.

U praksi, diplomatska pošta, odnosno sve ono što je važno i vrijedno, ide iz Ambasade prema Ministarstvu vanjskih poslova. Ako je riječ o diplomatskoj pošti, onda je Samardžija bio u ulozi diplomatskog agenta.

Ukoliko je, pak, Samardžija ikonu nosio kao običnu poštu, može raditi s njom šta želi.

Takođe, pitanje je zašto ikona nije predata Interpolu u Moskvi da je svojim kanalima proslijede na dalje provjere.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije prije dva dana je proslijedilo Ambasadi BiH u toj zemlji ikonu koju je Dodik 14. decembra poklonio Lavrovu tokom susreta u Istočnom Sarajevu.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je iz Ukrajine stigle tvrdnja da je ikona njihova i da je ukradena. Rusko ministarstvo očekuje da će se u istragu o ovom slučaju uključiti Interpol, kako bi se utvrdilo porijeklo ikone.

Iz Dodikovog kabineta ranije su saopštili da ikona nije ukradena, nego da je porodična i osveštana, a glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević je kazao da ikona pripada porodici iz Banje Luke, da je vrijedna 100 do 200 eura i da je upravo porodica koja je navodni vlasnik ikone imala želju da je dobije Lavrov.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније