Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

17. 12. 2020. 12:30   >>  12:30 8

UKRAJINSKA AMBASADA U BIH

Istražiti odakle kod Dodika ikona iz Luganjska

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je BiH trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom ukrajinske ambasade zbog pozlaćene ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. Naime, Ukrajinci tvrde da je otuđena ikona stara 300 godina dio njihove kulturne baštine.

Turkovićeva je navela da što prije treba reagovati na notu ambasade Ukrajine, koja od BiH traži sve informacije o nestaloj pozlaćenoj ikoni iz Luganjska staroj 300 godina, koja je bila u posjedu Milorada Dodika prije nego što ju je poklonio Lavrovu.

"Traže da se utvrdi kako se došlo do ikone, jer je u sve uključen naš visoki državnik, dakle predsjedavjaući Predsedništva BiH. Normalan slijed stvari je da se traži kako je došlo do toga", kazala je ministarska spoljnih poslova BiH.

Ona je navela da Tužilaštvo BiH, na osnovu ukrajinske note, ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posjed otuđene ukrajinske imovine.

Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje.

"Mi smo juče po prijemu note odmah poslali i notu i upit Predsjedništvu BiH. Normalno bi bilo da dođe do vrlo hitne reakcije jer je vrlo ozbiljno pitanje, da ne kažem optužba", kazala je Turkovićeva.

Prema njenim riječima, nanosi se ogromna šteta BiH, kada se jedan visoki zvaničnik nađe pod određenom optužbom da je "poklonio nešto što je ukradeno i što predstavlja nečije kulturnog blago".

"Treba se pod hitno opravdati, kako je došlo do toga", istakla je Turkovićeva.

Ukrajina je juče upozorila BiH da bi "nepružanje informacija predstavljalo podršku agresivnoj politici i vojnim akcijama Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću hiljada ukrajinskih građana".

Luganjsk je dio Ukrajine, kao i Donjeck, koji su željele osvojiti ruske snage.

Na strano ratište u Luganjsk i Donjeck su išli i državljani BiH, ratujući na strani Rusije.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније