Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 11. 2013. 08:54 >> 08:54
34

ETNIČKI ČISTA

Federacija BiH očišćena od Srba

Federacija BiH gotovo je očišćena od Srba. Po popisu stanovništva iz 1991. godine, na prostoru FBiH živelo je oko 600.000 Srba, a sada ih je, prema procjenama, oko pedesetak hiljada, a od predratnih 160.000 sarajevskih Srba, ostalo je svega desetak hiljada, pišu "Novosti".

 

 

To su podaci Demokratske inicijative sarajevskih Srba, dobijeni analizom prikupljenih informacija od popisivača tokom oktobarskog popisa stanovištva u BiH.

„Federacija BiH je etnički očišćena od Srba. Sarajevo je najdrastičniji primjer njihovog progona koji i dalje odlaze iz ovog grada, jer ne mogu da se zaposle i ostvare druga osnovna životna prava“, kazao je beogradskim „Novostima“ predsjednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić.

Da je u mnogim sarajevskim naseljima sprovedeno potpuno etničko čišćenje, pokazuje primjer naselja Osijek kod Ilidže, koje je pre rata bilo gotovo 100 odsto srpsko. Sada u njemu nema nijednog Srbina.

Ni u pojedinim sarajevskim školama trenutno nema nijednog srpskog đaka, a Srbi su svedeni na minimalan procenat i u administraciji FBiH.

U institucijama FBiH zaposlen je minimalan broj Srba, jer se se u praksi ne poštuje ustavna odredba o proporcionalnoj zastupljenosti. Prema zvaničnim podacima institucija BiH, od ukupnog broja državnih službenika u FBiH, 66,54 odsto čine Bošnjaci, 26,19 odsto Hrvati, a svega 4,26 odsto Srbi.

Janjić tvrdi da Srbi i dalje masovno prodaju imovinu i nekretnine u Sarajevu i Federaciji BiH, po vrlo niskim cijenama.

Federalne vlasti su godinama opstruisale povratak Srba u Sarajevo. Sada je svima jasno da je bošnjačka strana ostvarila svoj cilj - Sarajevo je isključivo bošnjačko-muslimanski grad - rekao je Janjić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je došlo do dramatičnog pada broja Srba u Federaciji BiH, posebno u Sarajevu, što govori o „poštenju“ i namjerama bošnjačke politike. Dodik je rekao da zna da je situacija, kada je riječ o broju Srba u FBiH, dramatična.

„Situacija je posebno dramatična u federalnom Sarajevu, gdje je prije rata živjelo više od 150.000 Srba, a danas ih je u tom gradu svega 1,2 odsto. Srbi su svedeni na marginalnu grupu“, rekao je Dodik.

 

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније