Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 11. 2013. 20:21 >> 20:27

LOKALNI IZBORI

Kosovo: U ponoć počinje predizborna tišina

Večeras u ponoć počinje predizborna tišina pred lokalne izbore u nedelju i trajeće do nedelje u 19 sati kada se zatvaraju birališta.

Predizborna kampanja je trajala trideset dana, a glasačka mjesta će 3. novembra biti otvorena od 7 do 19 sati.

Politički subjekti na Kosovu održavaju danas svoje završne skupove, a predstavnici međunarodnih institucija pozivaju na demokratske, fer i mirne izbore. Lokalni izbori se po prvi put održavaju i na sjeveru Kosova po kosovskim zakonima i zato ih mnogi već ocjenjuju istorijskim.

Politički analitičari predizbornu kampanju albanskih partija ocjenjuju dinamičnom i mirnom, dok kampanju među srpskim subjektima ocjenju napetom. Vlasti Srbije su neposredno agitovale za jednu listu što je dovelo do podjela i sukoba unutar srpske zajednice. Međutim, svi naglašavaju da je dobro što je Beograd napokon podržao i pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore. Izbore će na sjeveru Kosova olakšava misija OEBS-a, dok je Kosovska policija izradila operativni plan za dan izbora.

Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da na lokalnim izborima učestvuju 103 politička subjekta, među kojima je i 33 srpska. Građani s pravom glasa biraju gradonačelnike opština i opštinske odbornike za period od četiri godine. Za predsjednike opština takmiči se 224 kandidata, a za odbornike 7.740 kandidata.

Ukupan broj birača je 1.779.357 podijeljenih u 39 opština. Glasa se u 798 glasačkih centara što je 52 više u odnosu na prošle izbore, dok je broj glasačkih mjesta 2.366. Van Kosova može da glasa 8.383 upisanih birača. Iz CIK-a je saopšteno da je za izbore akreditovano više od 28 hiljada posmatrača. Predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka je danas na otvaranju Medija centra CIK-a u novoj zgradi Vlade Kosova izjavila da je do sada akreditovano na desetine medijskih kuća, domaćih i inostranih, te da je uloga medija jako važna za izborni proces.

"Ovi izbori su posebni zbog već poznate činjenice da će biti održani na cijeloj teritoriji Republike Kosovo", kazala je Daka i dodala da je CIK dugo radio kako bi se stvorili uslovi da bi svi građani sa pravom glasa mogli realizovati to svoje univerzalno pravo. Daka je pozvala sve birače da masovno izađu na birališta i da svojim glasom odluče ko će ih voditi četiri naredne godine.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније